”Jag tänker på att det är så många tillfälligheter”

Antikexperten Peter Pluntky och Leif GW
Antikexperten Peter Pluntky och Leif GW

För ett par veckor sedan upptäckte antikexperten Peter Pluntky en miljonskatt i Veckans brotts studio. En unik skrivmaskin hade stått i studion utan att någon hade insett värdet på den. Hur eller varför den hade hamnade i SVT:s rekvisitaförråd var det ingen som riktigt visste. Men nu har personen som lämnade in den till SVT hört av sig och skrivmaskinen är nu åter i hennes ägo. Vi fick en kort intervju med henne. (Hon vill vara anonym.)

Hur gick det till när du förstod att det var din skrivmaskin som Veckans brott hade i sin studio?
– Jag satt med min man och tittade på Veckans brott, så när Peter Pluntky tog fram skrivkulan sa jag till honom: titta det där är ju den maskinen som jag lämnade in till rekvisitan på SVT.

Hur känns det nu?
– Omtumlande. Jag tänker på att det är så många tillfälligheter, och slump, som har gjort att den har återgått till mig.  Att Peter Pluntky hade kännedom om den och att han tittade på Veckans brott. Att rekvisitören på SVT just väljer ut den maskinen till studion. Att jag tittar på programmet. Och att personalen på rekvistaförrådet känner igen mig när jag åker tillbaka till SVT. Rekvisitören pratade precis i telefon med sin chefen när jag kom in om att de skulle känna igen givaren. ”Där är du ju, hon kom precis in genom dörren” sa han till sin chef när han såg mig. Så det är bara glädje.

Var fick du den ifrån?
– Jag fick den från släkten för ungefär åtta år sedan. Den kan redovisas tre generationer tillbaka i tiden.

När du fick den vad trodde du då att det var för manick?
– Den låg i en papplåda tillsammans med en gammal räknemaskin så jag trodde att det var en del till den eller någon annan maskin.

Vad ska du göra med den nu?
– Förmodligen sälja den