Leif GW om Palmemördaren: ”Jag tror han är i livet”

Leif GW Persson

Veckans brott uppmärksammar 30-årsdagen av mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986.

Vi gör en tillbakablick på de inslag vi själva gjort på Sveavägen och så ska Leif ta itu med det spåret som dominerat utredningen och nyhetsrapporteringen mer än något annat – Christer Pettersson.

Leif GW gör en gärningsamannaprofil. Han tror till att börja med att det är fler personer än en som är inblandade i själva gärningen. Han tror också att de har kännedom om Palmes förehavanden den där kvällen. Han ser nån form av mindre konspiration framför sig. Ungefär samma scenario som leder till att Gustav III blir skjuten nästan 200 år tidigare.

– Jag tror att gärningsmannen är i livet och han är mycket bra på att skjuta. Den här personen drivs av ett stort hat till Palme och det i sin tur får mig att tro att han har vapnet kvar för det har ju kolossalt symbolvärde för honom.

Se Veckans brott i SVT Play här!

Leif berättar historier om sina möten med Christer Pettersson och vi visar ett gammalt inslag där Leif agerar ordförande i ett möte mellan Christer och bland annat Leif Silbersky och Clas Borgström.

– Det var ett program där man skulle konfrontera Christer Pettersson. Det som gjorde att det spårade ur var att de mer eller mindre kastade sig över Christer och han blev faktiskt tokig då. Jag försökte lugna ner det där men det hade jag ingen större framgång med.

I en nyinspelad intervju berättar förre Palmeåklagaren Solveig Riberdahl om det ögonblick som förändrade utredningen, nämligen den 14 december 1988 då Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson som sin makes mördare. Och Leif har fått tips på nya kulor – den här gången bestämmer han sig för att göra en egen undersökning.

I kvällens historiska inslag besöker vi Palmeutredningen så som den såg ut för 25 år sedan, något år efter att Christer Pettersson friats i hovrätten.

Fråga Leif eller kontakta Veckans brott-redaktionen här!

Veckans brott sänds tisdagen den 23 februari klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play!