Leif GW Persson besöker platsen för sommarstugemordet i Arboga

Leif Gw Persson.

I säsongspremiären av Veckans brott bildar Leif GW Persson sig en egen uppfattning om vad som kan ha hänt i det uppmärksammade sommarstugemordet.

Se programmet i SVT Play

Det så kallade sommarstugemordet utanför Arboga är väl det brott som fått störst uppmärksamhet under de senaste månaderna. En 68-årig man hittades mördad och hans fru svårt knivhuggen. Efter några veckor greps parets 41-åriga dotter och hennes 18-åriga sambo, misstänka för mordet och mordförsöket.

I samband med utredningen kom så ett helt annat, äldre ärende fram – det visade sig att den 41-åriga kvinnans förre man hade drunknat vid just den här sommarstugan ett år tidigare. Polisen hade då avskrivit det som en vanlig olycka men försäkringsbolaget lät utreda det och var av en helt annan uppfattning, där ansåg man att det var mord. Leif GW Persson begav sig till området kring sommarstugan för att bilda sig en uppfattning om vad som kan ha hänt.

Se när GW besöker platsen för sommarstugemordet

Dessutom i säsongspremiären:

SÄPO och Almedalsveckan
Under statsminister Stefan Löfvens dag i Almedalen följde Camilla Kvartoft med SÄPO för att se hur man arbetar med bevakning på en plats där det befinner sig så många besökare som i Visby under politikerveckan. Är det rent av den största bevakningsutmaningen som SÄPO över huvud taget kan ställas inför? I inslaget medverkar bland andra SÄPO-chefen Anders Thornberg och statsminister Stefan Löfven medan en rad andra personer, som rikspolischefen Dan Eliasson, skymtar förbi som hastigast.

Se när Camilla följer med SÄPO i Almedalen

”Bikinipolisen”
Det såg från början ganska odramatiskt ut men med hjälp av ett foto blev Mikaela Kellners gripande av en tjuv på en badstrand i Stockholm en riktig världsnyhet. Skälet var förstås att hon, som till vardags är polis, genomförde gripandet i bikini. I Veckans brott berättar hon om fotot och ingripandet – och också om en något originell present hon fick några dagar senare.

Taximordet i Ugglarp
I januari 1964 mördades en taxichaufför på en ödslig väg i närheten av Ugglarp havsbad i Halland. Chocken var stor – han hade uppenbarligen avrättats med fyra skott bakifrån. I kvällens program tar vi upp det här ganska okända fallet som ändå döljer en märklig historia om ett mordmotiv som framstår som bland det mest meningslösa man kan föreställa sig.

Veckans brott har säsongspremiär 18 oktober klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play