SVT1Tisdagar

Leif GW: Så borde polisen agerat i terroristjakten

Foto: SVT

”Med facit i hand kan man ju fundera på om det var så klokt” Leif GW Persson kommenterar den gångna veckans gripande av den före detta misstänkte terroristen.

En stor terroristjakt, följd av nationens alla stora medier, resulterade i ett gripande av en 22-åring som kort där efter friades från terroristmisstankarna. Under jakten släpptes bilder på den misstänkte till poliser runt om i landet, något som Leif GW Persson menar kan ha varit ett misstag.

– Det kan man ju med facit i hand fundera på om det var så klok. Man bedömde den här informationen man hade fått som väldigt allvarlig, att det verkligen var fara i dröjsmål, att här handlade om att knipa den här göken så fort som möjligt, säger GW i Veckans brott.

– Skulle de försökt gripa honom i hemlighet? undrar programledare Camilla Kvartoft.

– Ja med facit i hand så hade det ju varit smidigast, inte minst för de själva, berättar Leif GW.

I programmet fortsätter de att djupdyka i terroristjakten men tar även upp fler fall:

Fallet Lars Abrahamsson

39-årige Lars Abrahamsson från Hönö i Göteborgs skärgård försvann spårlöst en dag för 13 år sedan. Han skulle ha vittnat i en rättegång men dök aldrig upp och polisen är övertygad om att han mördats. 

Brott & statistik

Dagligen nås vi av rapporter om skottlossningar, mord och andra våldsamheter. Känslan av att brotten inte bara blir fler utan också mer brutala kan vara påtaglig. Men hur är det egentligen – Leif GW Persson reder ut begreppen kring om det dödliga våldet verkligen ökar eller rent av minskar. 

Granatattacken mot polisbussen

I somras gick några personer till attack mot en polisbuss med en handgranat. Camilla Kvartoft har träffat en av de poliser som satt i bussen när granaten exploderade bara några meter därifrån. I studion förklarar Leif GW Persson vilka skador som kan uppkomma i samband med en handgranatsattack. 

”Polisen kommer från luften”

I kvällens historiska inslag tittar vi tillbaka på den tid när polisen tänkte försöka stoppa fartsyndare med hjälp av helikopter. Hur blev det egentligen med detta?

Mordet på Olof Palme

Och så presenterar Leif ett intressant tips han fått om mordet på Olof Palme.

Avsnitt 6 av Veckans brott sänds tisdag 24 november klockan 21 i SVT1 och SVT Play

Skicka in din fråga till Leif - Fråga Leif!