Mankells pjäs om politikens villkor

Henning Mankells pjäs Politik
Henning Mankells pjäs Politik

Henning Mankells nyskrivna pjäs ”Politik” gick på Helsingborgs Stadsteater hösten 2011. Det är en spännande samtidshistoria om politikens villkor. 1982 rapporteras det om främmande ubåtar i Stockholms skärgård och många frågor lämnades obesvarade. I pjäsen aktualiseras historien i en våning i Stockholm för närmare 30 år senare.

Året är 1982, kalla kriget är i full gång och rapporterna om främmande ubåtar i Stockholms skärgård duggar tätt. När två före detta fartygschefer träffas över en middag 29 år senare aktualiseras händelserna på nytt. Henning Mankells nyskrivna pjäs ”Politik” är en spännande samtidshistoria om politikens villkor där Olof Palme var huvudpersonen som fick utstå hårda påtryckningar i samband med händelserna. Hösten 2011 hade pjäsen urpremiär på Helsingborgs stadsteater.

Mankells pjäs utgår från en omtalad ubåtsincident i Stockholms skärgård 1982. Ubåtsjakten i Hårsfjärden fick stor uppmärksamhet och det tvistas fortfarande om vad som egentligen hände. Henning Mankell menar att svenska folket blev förda bakom ljuset och tycker det är hög tid att få igång en debatt om den svenska neutraliteten.

– Från början trodde jag också att det var ryssar. Men när militären inte fick upp någon ubåt började jag bli misstänksam. Försökte de dölja något? Det finns många obesvarade frågor och jag menar att vi förr eller senare måste gå till botten med det här, säger Henning Mankell.
– Även om Olof Palme spelar en viktig roll i föreställningen tar pjäsen också upp andra frågor såsom den svenska neutraliteten och gränslandet mellan sanning och lögn. Vad hände egentligen i Stockholms skärgård 1982; kom de observerade ubåtarna från Sovjetunionen eller var det i själva verket NATO-ubåtar som dolde sig under ytan? Jag ville skriva en pjäs om politikens villkor eftersom det är en viktig fråga för mig personligen. Jag tror att publiken får en omtumlande upplevelse som leder till eftertanke, säger Henning Mankell.

Politik är regisserad av Vibeke Bjelke.

I rollerna syns Fredrik Dolk, Jörgen Düberg, Annika Kofoed, Maria Kulle och Lars Wiik.

SVT2 lördag 26 januari kl. 20.00 och i SVT Play