SVT2Lördagar 20.00

SVT firar Dansens dag

Nora
Nora

...även kallad Internationella dansdagen. Jo, vi vet att den infaller först på måndag 29 april. Men vi vill förstås vara ute i god tid.

Tre skäl att se Veckans föreställning – tre program!
1) 2 x Virpi Pahkinen – Världspremiär för två korta dansverk signerade Virpi Pahkinen, Nordens kanske mest ryktbara dansare och koreograf
2) Nora – Sverigepremiär för dansfilmen från södra Afrika, som kammat hem mer än 30 internationella priser, plaketter och pokaler
3) Fröt – favoriten från Danskvällen 2012 i repris

Känd danspersonlighet
Dansens dag är ett internationellt ståhej som instiftades för ungeför 30 år sedan av UNESCO, FN:s kulturorgan. UNESCO firar också bland annat Tryckfrihetsdagen den 3 maj, och håller ordning på listan över s.k. världsarv med allt från pyramiderna till Falu koppargruva.

Att det är just 29 april beror på att en av den moderna balettens skapare föddes denna dag: 1700-talskoreografen Noverre.

Varje år får en känd danspersonlighet sända ett särskilt dansbudskap över världen den 29 april. I år är det Lin Hwai-Min, som är grundare av Cloud Gate Dance Theatre, ett berömt kompani i Taiwan.

Lin skriver bland annat:

”I denna digitala tidsålder tar sig bilder av rörelse miljoner olika uttryck.
Fascinerande.
Men de kan aldrig ersätta dansen – för bilder andas inte.
Dansen hyllar livet.
Kom, stäng av din tv, stäng av din dator, kom och dansa.”
 

...vänta lite nu.

Stäng inte av din tv innan du sett Veckans föreställning! Kom ihåg att Dansens dag egentligen infaller först på måndag. Då firas den, bland annat med öppet hus på Balettakademin i Göteborg, med folkdans i Kungsträdgården i Stockholm och på Arena 305 i Malmö. I Umeå blir det dans på åtminstone tre ställen, bland annat på Umeå universitet.

2 x Virpi Pahkinen
Har man en gång sett Virpi Pahkinen i aktion, glömmer man det aldrig. Och det handlar egentligen inte om hennes speciella frisyr - Virpi har gjort sin egen kropp till det fulländade uttrycket för sin konst. Oefterhärmlig, är ett ord som kommer för en.

Många är vi som suttit t.ex. på Dansens Hus på Barnhusgatan här i Stockholm och tänkt ”Men...sådär kan man väl inte göra?”. Jodå – Virpi Pahkinen kan forma sin kropp i positioner man inte trodde var möjliga, inte för själva formandets skull, utan för att ge liv åt och befolka andra världar – poetiska mikro- och makrokosmos som fascinerar och bär hennes speciella signum. Vi citerar ur pressmaterialet till kvällens filmer, Sahara och Arbor:

Sahara – kl. 20.00
En dyngbagge dyker upp i ökenlandskapet och inleder en transformation.Skuggan opererar med kirurgisk precision, drar det svarta mot det bländande ljuset.

Handen begravd i sanden, solägget på sandaltaret – dödsbudet kallar till återfödelse. Sandväggen krackelerar och sveper med sig djurskallen och dansaren.

Rörelseflödet övergår i en kamp. Den blå vinden drar förbi.

Sahara är filmad i Erg Chebbi öken i Marocko.

Regi, koreografi och dans: Virpi Pahkinen
Foto: José Figueroa
Musik: Luis Cortés Maya
Klippning: Sebastian Poblete
Kostym: Helene Thorsell
Färgkorrigering: Petter Bergmar
Producent: Emelie Bergbohm, Birgitta Ström
Tack till Johan Söderberg

Arbor – kl. 20.10
Under det gigantiska thujaträdet finns ett mikrokosmos. Dansaren tar sig genomflera stadier i grenverkens hemlighetsfulla skydd.

Med fingertopparna känner hon av de tunnaste grenarna, med fötterna läser hon av den äldsta barken. Livsträdets årsringar snurrar genom kroppen. En hög ton från flöjten öppnar upp en vit port mellan trädkronorna.
Arbor är filmad i Fuglsang park i Danmark.

Regi, koreografi och dans: Virpi Pahkinen
Foto: José Figueroa
Musik: Jonas Sjöblom
Klippning: Jonas Fogelström
Kostym: Helene Thorsell
Färgkorrigering: Petter Bergmar
Producent: Emelie Bergbohm, Birgitta Ström
Tack till Maria Frej, Storstrøms Kammerensemble och Johan Söderberg”

Nora – kl. 20.20
Nej, det handlar inte om ”Ett dockhem”, men väl om att komma hem. Och den som kommer hem är dansaren Nora Chipaumire. ”Nora” handlar om hennes barndom på 60-talet i Zimbawe, ömsom svår, ömsom humoristisk men alltid väldigt färgstark. Ofta görs ju dansfilm i studio eller på en scen, men här är hundratals afrikanska artister, skolbarn och statister engagerade ”on location” – bokstavligen ute i Guds fria natur.

Musiken är skriven av legendariske Thomas Mapfumo, kallad ”Zimbabwes lejon”. När Zimbabwe blev självständigt, spelade Thomas Mapfumo ihop med Bob Marley. Idag har han måst fly sitt hemland efter att ha ådragit sig diktatorn Mugabes misshag, och bor i Oregon i USA.

Fröt – kl. 20.55
med dansarna Nadja Sellrup och Jeannette Diaz Barboza, är koreograferad av unga stjärnskottet Alexander Ekman. Nadja Sellrup har just gjort en magnifik Giselle på Stockholmsoperan, och där har Jeannette Diaz Barboza nyligen också gnistrat - i Nötknäpparen.

Född 1984 har Alexander Ekman redan hunnit med att dansa i Operabaletten, Cullbergbaletten och nederländska danskompaniet NDT II. Numera arbetar han som koreograf med uppdrag över hela världen.