Tioårsjubileum för danskväll i SVT

Kalle med K
Kalle med K

Sedan 2003 har SVT hyllat danskonsten med en helkväll på bästa sändningstid. Tioårsjubileet firas med en fullspäckad afton med idel tv-premiärer.

Bland annat blir det ett porträtt av dansaren och musikalartisten Karl Dyall och en färsk kortfilm med koreografi av unga stjärnskottet Alexander Ekman. Och så blir det urpremiär för Birgit Cullbergs allra sista dansroll i Mats Eks "Gammal och dörr" från 1991. Programvärd är Henrik von Sydow, som gästas av Jennie Widergren och Mats Ek.

Jubileumskväll inleds med ett rykande färskt porträtt av multiartisten Karl Dyall, grundaren av folkkära dansgruppen Bounce. Det blir en resa genom hans artistliv, från uppväxten i London fram till den aktuella föreställningen "From Sammy with love" på Stockholms Stadsteater. Filmen kryddas med många arkivklipp ur Karl Dyalls karriär.

Det blir också tv-premiär för Mats Eks dansfilm Gammal och dörr, skapad 1991 för koreografens åldrade mor Birgit Cullberg (då 83 år) samt Ana Laguna och Yvan Auzely. En poetisk dansdikt som aldrig tidigare visats i tv.

Kortfilmen Fröt, med dansarna Nadja Sellrup och Jeanette Diaz Barboza, är koreograferad av unga stjärnskottet Alexander Ekman. Född 1984 har Ekman redan hunnit med att dansa i Operabaletten, Cullbergbaletten och nederländska danskompaniet NDT II. Numera arbetar han som koreograf med uppdrag över hela världen. Det senaste exemplet är att han koreograferar det 15 minuter långa öppningsnumret till välgörenhetsgalan "The Black Ball" i New York, i ett samarbete med Alicia Keys. 

Artificial Body Voices är ett crossover-verk som spelades in i Piteå i november 2011, med nyskriven musik och sång av Carl Unander-Scharin och koreografi av Åsa Unander-Scharin. Videoanimationer, elektromusik och remix skapar tillsammans ett spännande scenrum, fullt av överraskningar.

Kvällen avslutas med Ballerina E M von Rosen, ett danskt porträtt av vår svenska ballerina Elsa-Marianne von Rosen, som 1950 gav gestalt åt Birgit Cullbergs "Fröken Julie", ett verk som markerar den moderna dansens genombrott i Sverige.

Kvällens ciceron är SVT:s Henrik von Sydow som gästas av Jennie Widegren och Mats Ek.