Unga stjärndansare tävlar

Agnes Klapp
Agnes Klapp

Agnes Klapp, 18 år, tävlar för Sverige i Eurovision Young Dancers som sänds i SVT2 på lördagskvällen 20 juni. Hon älskar all sorts dans och har en gedigen utbildning på Kungliga Svenska Balettskolan och har senare studerat på premiärdansören Anneli Alhankos dansskola.

Agnes Klapp spås en lysande framtid och hennes koreograf, Mia Stagh, som följer med till finalen i Pilsen, i Tjeckien – årets Kulturhuvudstad – varifrån sändningen sker.

– Jag tror verkligen på vår koreografi, den visar upp både känsla och teknik, säger Agnes Klapp och tillägger att hon kommer att satsa allt.

När tävlingarna startade 1985 var det just Mia Stagh som vann hela tävlingen och nu spås Agnes Klapp göra detsamma. Mia Stagh har turnerat i hela världen, spelat in film utomlands och dansat huvudrollen i alla stora föreställningar.

Sverige har sedan tävlingen startade för över 30 år sedan ofta placerat sig högt genom våra omtyckta och begåvade unga dansare. Nu är det Agnes Klapps tur.

– Min mormor tog mig med till Operan och såg Svansjön när jag var 5 år. Där och då bestämde jag mig för att bli dansare. Det var ett magiskt ögonblick, säger Agnes Klapp.

Många av de som varit med i tävlingen får erbjudanden om eftertraktade jobb och dansroller. Förutom ovan framgångsrika personer så tävlade till exempel Johannes Öhman med stor framgång i tävlingen - i dag är han balettchef på Kungliga operan. Och före det var han balettchef på Göteborgsoperan.