Premiär för Sveriges första vegetariska matprogram

Programledarna Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson.
Programledarna Elenore Bendel Zahn och Karoline Jönsson.

Nu kommer det, Sveriges första rakt igenom vegetariska matprogram. 100% hälsosamt och naturligt. Karoline och Elenore odlar sina grönsaker utanför dörren, plockar det som växer vilt i naturen och kryddar vego-kartan med massor av smakexplosioner.

I varje program får tittaren inspiration till galet god, vegetarisk mat och ett helt nytt sätt att använda olika råvaror på. Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn lagar lemonad på björksav, boostar frukosten med nya twister och svänger ihop gröna rätter som alla kan (och vill!) göra. Programmet lovar att vara en inspirationskälla och ögonöppnare, för både vegetarianer, hälsomedvetna och andra nyfikna. Om man som tittare vill laga maten spelar det ingen roll om man har eget trädgårdsland, odlar på fönsterblecket i stan eller köper råvarorna i affären.

– Vi bjuder på löjligt goda recept som blir tillagade med mycket passion. Och så några roliga upptåg på det. Ni kommer att få se oss som vi är när vi skapar med det vi älskar mest. Rena råvaror och spännande smaker, säger Elenore.

Varför just ett vegetariskt matprogram?
– Vi visste hela tiden att om vi skulle få uppdraget som programledare så skulle vi välja att göra ett helt vilt härligt vego-program. Något utöver det vanliga och som framförallt kan börja fylla det hålrum som finns vad det gäller grön matlagning på tv, säger Elenore.

”Många vill äta mer grönt”

– I dag vet vi att vi måste äta mer vegetariskt för klimatets skull och många har tröttnat på alla köttskandaler, detta har gjort att många människor vill äta mer grönt men har svårt att hitta en varierad inspiration och få in rutinen i vardagen, menar Karoline.

Inga mjölk- eller äggprodukter används utan de enda ingredienser som kommer från det animaliska riket är honung och bipollen. Programmet är inspelat hemma i Karolines trädgård på den sydskånska landsbygden. Varje program innehåller ett antal recept på olika teman som till exempel grillning, fredagsmys, frukost, pasta och många fler.

Elenore Bendel-Zahn är 26 år, vegetarisk kock, ekologisk trädgårdsmästare och hälsocoach. Hon valde att bli vegetarian för sju år sedan och har märkt att hon mått bättre av det. Elenore driver hemsidan earthsprout.com och appen 30 Raw Breakfasts som följs av matintresserade fans från hela världen.

Vad fick dig in på det vegetariska spåret?
– Min kreativitet. Köket är en utomordentligt bra lekplats och att få skapa med smaker, färger, texturer och former är fantastiskt kul. Detta kombinerat med min passion för hälsa, ekologi, odling och en välmående jord har lett mig till där jag är idag. Ekologisk trädgårdsmästare, matkreatör och hälsocoach med en ryggsäck full av galna gröna idéer och smakexplotioner.

Karoline Jönsson är 27 år, är själv vegetarian och driver bloggen Det gröna skafferiet. 2012 vann hon Stora matbloggspriset och 2014 kom hon ut med kokboken Det gröna skafferiet.

Var hittar du inspiration och idéer till maträtterna?

– Våra skiftande säsonger ger en ständig förnyelse av råvaror som i sig ständigt inspirerar mig till nya spännande recept och smaker.

Vilka är era bästa tips om man vill komma igång och laga vegetariskt?

– Se på Vegorätt! Välj ut några helgröna dagar i veckan och håll frukosten plantbaserad. Läs några gröna bloggar, bokmärk några recept och get going. Varje litet val vi gör varje dag har massor av potential till långsiktig spännande förändring, säger Elenore.

– Hitta några favoritrecept som du kan återvända till och variera så blir det enklare att få till en rutin som man sedan kan utveckla och bit för bit plocka in nya rätter, fyller Karoline i.

Premiär för nya programmet Vegorätt tisdagen den 19 januari klockan 20.30 i SVT2 och i SVT Play.

Följ Karolines blogg.

Följ Karoline på Instagram.

Följ Elenores blogg.

Följ Elenore på Instagram.

 

Vegetariska recept hittar du inne på vår receptsajt här!