Programledarna i Vegorätt chattade med tittarna

Programledarna svarade på tittarfrågor om vegetarisk kost, gav hälsosamma tips för den sötsugna, samt hur de bemötte eventuell negativ kritik. Här nedan kan du se chatten i sin helhet.

Hermans: Intressanta recept! Vi kommer att testa dem på våra gäster i restaurangen. Ser fram emot kommande avsnitt. 
Karoline Jönsson: Så kul! :)

Annika: Var är programmet inspelat? Det var så vackert. Var får man tag på ruccolafrön till groddningen? Inspirerande program, fyllt av livslust. Tack!
Elenore Bendel-Zahn: Hej Annika Programmet är inspelat i södra skåne och om du vill få tag på bra groddfrön så skulle jag tipsa om att googla 'ekologiska groddfrön ruccola' alt 'ekologiska frön'

Nona: Hej! När man säger vego, menar man helt veganskt då eller är det bara ett samlingsnamn för vegetariskt?
Karoline Jönsson: Man kan nog säga att det är ett samlingsnamn för veganska och vegetariska rätter, i programmet lagar vi recept utan ägg och mejeriprodukter men plockar in honung och bipollen från djurriket 

Evelin: Härligt med ett vegetariskt program! Det är efterlängtat! 

Jasmin: Raw-food, glutenfritt, superhälsosamt, tror ni inte det kan upplevas som långt ifrån vardagen, och vego kan verka som ett ännu större steg för köttätare än det redan gör?
Elenore Bendel-Zahn: Hej Juno! Det är givetvis helt upp till var och en att äta så som det passar just den personens smak och livsstil. I alla program framöver blir det en blandad kompott av hur vi tänker kring jorden, djuren och människan samt hur vi själva bäst tar hand om ovannämnda. Vissa recept är superenkla och andra mer avancerade. Precis som i vilket annat matprogram som helst. 
 

Mikkel: Hilsner fra Danmark! Jätte bra program! :D #VeganPower!

Betty: Åh! Så fantastiskt allt var...miljön, musiken, maten, ni. Och en stor dos personlighet! Behövdes verkligen ett sånt här program :) Ser fram emot inspirerande recept, och att ni ska få lära mig och resten av tittarna massa ny och härlig kunskap och matnyttighet. Kram till er!
Elenore Bendel-Zahn: Tack Betty <3

Emma: Vet ni vart man kan få tag på kombucha?
Karoline Jönsson: Kombuchan vi hade i programmet är köpt i livsmedelsbutik med eko-inriktning. Egna kombuchakulturer kan man hitta i webbutiker om du skulle våga prova själv! Jätteroligt att göra själv och enklare än man kan tro! :)

Maj Svensson: Äntligen ett vegetariskt matlagningsprogram! Tack!
Elenore Bendel-Zahn: Så kul att du tycker det Maj! Härligt :)

Kickan: Toppen att maten var vegansk, dvs. också utan mejeriprodukter! Superfräscht och mättande! Kommer ni att göra någon gratäng eller dylikt som passar i vintermörkret eller blir det fortsatt sommarkänsla?
Karoline Jönsson: Det blir bland annat soppor, grytor, bönchilli och bolognese framöver som nog ska värma i vinterkylan också! 

Marcus: Har verkligen saknat ett matlagningsprogram inriktat mot vegetarianer, riktigt härligt! Tack för ett fint o mysigt avsnitt som värmde i vinterkylan, bra jobbat!
Karoline Jönsson: Tack för de snälla orden! :)

Lisa S: Hej! Tycker era recept såg supergoda ut! Hade dock uppskattat mindre hälsofokus och detta lustiga i att en inte ska äta gluten, trots att en tål det! Hade varit bra om det finns även tips på hur glutenfritt mjöl ersätts med vanligt vetemjöl då vetemjöl är betydligt billigare. Vet att programmen redan är inspelade, men tänkte i recepten som sedan kommer upp! Kram!
Elenore Bendel-Zahn: Hej Lisa! Det är helt upp till var och en att äta eller inte äta gluten. Just som med all annan mat (för att inte tala om ting vi omger oss av i vårt liv) så är det dina egna val som gäller. Så även för oss. Ibland äter vi gluten, ibland inte. Svårare än så ska det inte behöva vara. Både Karoline och jag tycker att det är hur gott som helst med både grymma glutenfria skapelser och hederligt surdegsbröd.

Simin: Karoline och Elenore kände ni varann innan?
Elenore Bendel-Zahn: Hej Mio! Jag och Karoline kände varandra innan programmet spelades in :)

Jaana: Superbra program. Veggo, hälsosamt, vackert och ser gott ut. Ska absolut göra burgarna. Har ni några tips på glutenfria bröd till?
Elenore Bendel-Zahn: Så härligt att du tycker det Jaana! Underbart att höra :) Det finns en hel del nya böcker på marknaden full av fina glutenfria recept så det är bara att utforska! Lycka till!

OdlingsTV: Kul och inspirativt om hur gröna råvaror kan användas! Fortsätt så:) En fråga -kommer det mer om vad man kan odla hemma? (såsom med groddarna) Hälsningar Jessica /OdlingsTV 
Karoline Jönsson: Tack! Vi har valt att satsa på matlagningen så tyvärr blir det inte så mycket mer om odling, däremot plockar vi maten i trädgården och hoppas att på det viset kunna inspirera till att prova att odla lite själv hemma eller plocka vildväxande grejer

Mikkel: Kunne være vældig rart at se nogle italienske sandwich recepter med vegansk pesto og sådan også! :D
Karoline Jönsson: vegansk pesto kommer! men då ihop med spagetti ;)

Veronica: Vart hittar jag recepten?
SVT: Recepten finner ni här: http://www.svt.se/recept/kockar/

Ewa Oscarsdotter: HEJ !! Innan ni ens börjar sända ert program....så - TACK TACK TACK TACK !!!! Äntligen ! Har varit vegetarian i snart 40 år, men mestadels vegan senaste åren ! Det fungerar bra , men OJ, vad jag har längtat efter ett sådant här program !LYCKA TILL !!Jag tror det finns många som behöver er - både djur och människor ! Min fråga : Kommer ni att föreslå/informera om ställen i Sverige där man kan hitta ett bra urval av produkterna /ingredienserna? Ibland (särskilt på "landet" är det svårt, man får ofta skicka efter vissa produkter, även om vissa affärer utökar sitt sortiment.
Elenore Bendel-Zahn: Hej Ewa! Tack för dina fantastiska ord! Vi kommer inte att samla någon lista av platser för inhandling. Även jag (som ju bor på landet) får fortfarande ofta skicka efter råvaror från nätet..
 

Veronica: Måste säga att jag uppskattar att recepten var glutenfria, då det kan vara trixigt att hitta veganska recept som också är glutenfria =)
Elenore Bendel-Zahn: Va kul att du tycker det Veronica! Det blir en blandning av både GF & icke-GF framöver, hoppas att det kan passa :) 

Tina: Tack för bra vegoprogram med intressanta recept :)

Jill: Suuuperhärligt program med god helvegansk mat! :) Glädje! Kommer att göra både ketchup, majonnäs och burgare till helgen. Rotfruktspaketet funkar väl lika bra i ugnen? Hur många grader och hur länge uppskattar ni det till då? Vill också säga att både knäcke och "tomatspread" såg gott ut! Keep ut the good work tjejer! Kram/Jill
Karoline Jönsson: Men vad trevligt! Ja, självklart kan man göra paketen i ugnen med, du kan rosta dem direkt på plåten med lite olja, prova att köra på 220 grader i 20-30 minuter så tror jag det blir tipp topp!

Olov: Hur länge har ni själva ätit vegetarisk kost? Ni verkar väldigt hälsosamma. Har ni inga guilty pleasures som ni äter när ingen ser? :))
Elenore Bendel-Zahn: Vi är en blandad kompott precis som de flesta andra människor även  om det efter just detta program kan verka som att vi inte gör annat än att käka groddar ;) 

/Anne: Näringsberäknar ni era recept? Följer ni de nordiska näringsrekommendationerna? Får man i sig den näring man behöver?
Elenore Bendel-Zahn: Hej Anne! När man äter en varierad plantbaserad kost som den vi kommer att visa i programen framöver får man i sig den näring man behöver. Däremot skall jag påpeka att vilken mängd av de olika näringsämnena man behöver är beroende på vem man är, i vilket stadie i livet man är och hur man lever (träning, sömn, kön, ålder osv osv).
 

Nea: Äntligen vegmat i rutan! Tack! Kommer ni laga något med mer "vanliga" ingredienser? 
Karoline Jönsson: Det blir en härlig kompott med varierade ingredieser och maträtter framöver. Sen vill vi också lyfta och visa upp en del ingredienser som kanske inte finns i varje kök för att ge maten det där lilla extra!

Saga: När kommer det en en rennordisk smoothie med superfoods som vi kan odla eller plocka som blåbär och lingon och utan imporyersafe bär från sydamerika?
Elenore Bendel-Zahn: Hej Daga! Du är hjärtligt välkommen att byta ut acaipulvret i vår smoothieskål till t.ex. blåbärspulver eller lingonpulver! Det är hur gott som helst, bra tänkt! :)

lovisa ander: gör ni er egen ost också? 
Karoline Jönsson: Jag gör egen färskost, har inte provat hårdost men har för mig att Elenore gör det ibland

Saga: Har några planer på att göra några program med mat som vi kan hitta i naturen?
Elenore Bendel-Zahn: Hej Daga! I och med att alla program är inspelade i naturen så kommer det finnas många tillfällen då vi hoppar åt sidan och roffar åt oss något spännande i trädgården eller i det vilda. I nästa vecka blir det t.ex. en grym ogräspesto!

megan: Underbart program! är så glad att både ni och svt gör detta! Jag själv är vegetarian och vill gärna med tiden gå över till att äta enbart vegansk mat. Tycker det är på tiden vi får upp ögonen för denna typen av mat då det är ganska viktigt för en hållbar utveckling. Så tack för ett super bra program. P.s när bestämde ni er för att äta vegansk/vegetarisk mat?
Karoline Jönsson: Tack! :) Jag har ätit vego i 4 år och Elenore började redan för 9 år sedan har jag för mig

Emelie : Vilket härligt inspirerande program- tack för det tjejer! En fråga- vad använder ni er av för mixer till att göra ketchup och majonäs? Det såg ut att bli så väldigt lent och fint resultat. 
Elenore Bendel-Zahn: Hej Emelie! Du kan faktiskt få till ett finfint resultat med en vanlig stavmixer men det är absolut en nivå extra att använda sig av en sk high speed blender med lite extra muskler. En investering definitivt men om du använder den mycket blir det värt det i längden :)

yvonne: Äntligen ett matprogram utan djurlik. Kommer det komma tips på julbord trots att julen precis e förbi? Är vego själv o det e lätt att köra samma spår så jag älskar detta program..hoppas det blir mer än 5 program 
Elenore Bendel-Zahn: Vi hoppas också på fler, Yvonne :) Karoline och jag gjorde faktiskt ett vego julbord i Gomorron Sverige i julas och jag vet att Karoline har alla recepten på sin blogg, kika in där!

Amanda: Kul med ett vegetariskt matprogram, men fy vad synd på hur ni talar kring vegetarisk kost. Superdyra ingredienser till smoothien, fokus på rawfood? Trodde det mer skulle vara ett program inriktat på vegetarisk vardagsmat i stil med övriga matlagningsprogram. Synd även att fokus helt läggs på att maten ska vara hälsosam. Inte all vegetarisk mat behöver vara superfoods, och det känns som programmet helt missar den enorma målgrupp vegetarianer som inte har en jättebudget eller intresse av ingredienser som enbart finns i hälsokostbutiker. 
Karoline Jönsson: Hej! Det kommer program där vi har teman som vardagsmat, pastarätter och tacomiddag så det kommer mycket mat framöver som du nog kommer gilla.

Självklart behöver inte all vegomat vara hälsosam och var och en bestämmer såklart hur man vill äta. Vi möter ofta fördomen att man inte får i sig alla näringsämnen när man äter vegomat och vill visa upp att vego faktiskt är ett bra alternativ där man kan tillgodose sig allt man behöver för att må bra.

Saga: Kommer ni att visa alternativa källor till omega 3 och specifikt till dha?
Elenore Bendel-Zahn: Hej Daga! Vi kommer inte att vara fullt så specifika men hoppas att du hänger med för en hel massa (O)mega god inspiration! ;)
 

Kalle : om man vill göra lite hälsosamt godis lite snabbt så här på kvällen, har ni några tips?
Karoline Jönsson: Men Kalle! Du ligger före din tid - det kommer just ett sådant program längre fram :) Om du har tamari-soja hemma kan du ugnsrosta nötter med lite soja och torkad rosmarin, mmmmmmmmums!

Jens: Jag brukar undvika att mixa för att behålla textur och tuggmotstånd. Blir det mat i kommande program som man kan laga på t.ex fjället där det inte finns ström?
Elenore Bendel-Zahn: Det kommer recept som inte kräver ström, hoppas att de kan passa dig, Jens!

Mikkel: Håber der kommer en masse recepter med ingredienser der kommer fra vor dejlige Norden! Danmark, Sverige, Norge, Island, Finland og Fæøerne. Ét folk, samme historie! <3
Karoline Jönsson: Haha! Det gör det!

JOhannes Berger:
Får ni mycket negativa reaktioner? Fattar inte varför, men folk verkar ha åsikter så fort man väljer att inte äta kött...
Elenore Bendel-Zahn: Ja visst är det så.. och människor kommer alltid ha åsikter så vi bemöter dem helt enkelt så bra vi bara kan :) ..(å sedan svänger vi till med ännu mer vego-inspiration)
 

tomas: Roligt med vegoprogram! Jag vill gärna se lite inslag med vegokonsumentfrågor och skäl för att välja vegetariskt också. Kommer det sånt i senare avsitt?
Elenore Bendel-Zahn: Hej Tomas! Vi kommer inte gå in på djupet vad det gäller djurrättsfrågor i detta program just eftersom fokus kommer att vara mer på recepten och maten som vi kan skapa utifrån allt grönt. Tack för dina fina ord!

Elenore Bendel-Zahn: Tack så hjärtligt allihop för era frågor och ert engagemang! Vi ser fram emot nästa vecka! Vi ses på Tisdag i rutan! Peace and Greens ;)