Intressant och omtumlande – programmet rör upp känslor hos Ledin

Tomas Ledin gräver djupt i sin släkthistoria i nya säsongen av Vem tror du att du är?
Tomas Ledin gräver djupt i sin släkthistoria i nya säsongen av Vem tror du att du är?

Han är en av våra mest folkkära musiker och har en karriär som sträcker sig ända tillbaka till 70-talet. Men vad gömmer sig i hans förflutna? När musikern och artisten Tomas Ledin börjar gräva i sin historia får han reda på långt mer än han förväntat sig. – Intressant och omtumlande, men också väldigt roligt, mer vill han inte avslöja.

Hur kommer det sig att du tackade ja till att vara med?
– Jag har alltid varit nyfiken på min bakgrund och har under åren pratat lite med mina föräldrar och med farmor och farfar när de levde. Nu tyckte jag att det skulle vara spännande att få veta mer.

”Roligt men omtumlande”
– I programmet dök det upp saker som var riktigt spännande. Jag har fått reda på långt mer än jag förväntat mig och det gick i riktningar jag inte var beredd på. Det var naturligtvis roligt men också omtumlande.

Ledin tror att för de som är intresserade av honom som artist kan det vara intressant att veta mer om hans rötter och var hans talang föddes.

– Jag har alltid trott att min släkt kommer från Ådalen och att jag har visst baltiskt påbrå, typ Estland, Lettland eller Litauen, jag tror det är något farmor sagt. Men så var det inte alls.

Vad har du fått med dig efter det här?
– Jag tror att jag förstår mig själv bättre nu. Jag har hittat drag hos min släkt som jag kan läsa in i mig själv. Som min begåvning och det jag sysslar med musiken och att jag har behov av att uttrycka mig.

– Det fascinerar mig att jag i dag gör liknande saker som min släkt sysslade med på 1700-talet. Vissa saker som kom fram var väldigt emotionella. Det går inte att förbereda sig på sånt här för jag vet ju inte vad som ska komma fram. Men jag är väldigt glad att jag ställde upp.

Kan du avslöja något redan nu?
– Det kommer fram saker kring min mammas släkt i Vikbolandet i Östergötland men även en del om min pappas släkt. Jag vill inte berätta något nu utan ni får helt enkelt vänta och se i programmet.

Har dina föräldrar varit nyfikna på vad som kommit fram?
– Ja det har de varit men jag har inte berättat så mycket, de får också vänta och se programmet.

Ska ni titta tillsammans?
– Det har jag inte tänkt på faktiskt men vad är det för veckodag? Måndag. Okej, ja men då tror jag att jag ska ta mig hem till dem i Sandviken så vi kan titta på det ihop, det skulle kännas fint.

Vad som kommit fram om Tomas Ledin och hans släkt får ni se i säsongspremiären av Vem tror du att du är? måndagen den 24 augusti klockan 20 i SVT1 och i SVT Play.

Vem tror du att du är?

Kända personer släktforskar