Örjan Ramberg: ”Jag ryser bara jag ser det”

Örjan Ramberg

Skådespelaren Örjan Ramberg vill veta mer om sin far som lämnade familjen när Örjan endast var två år gammal. Det blir en släktresa som både innehåller mörka hemligheter och anrika historier om glasblåsare.

Örjan Ramberg har en lång och gedigen karriär bakom sig och är en av Sveriges mest hyllade skådespelare. Örjan kom in på scenskolan i Malmö 1974 och har sedan 1977 varit fast anställd på Dramaten i Stockholm. 1977 var också året då han gjorde filmdebut i den kultförklarade Jack. Rollerna har varit många och väldigt varierande både på scenen. tv och den vita duken. I sina framstående insatser som skådespelare blev Örjan år 2001 tilldelad O'Neill-stipendiet och har även fått den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Örjan har i dag varit på Dramaten i 37 år och medverkat i mer än 100 pjäser.

Örjan föddes den 26 februari 1948 i Johanneberg i Göteborg av föräldrarna Valter och Katie Ramberg. Valter och Katie skiljde sig när Örjan endast var två år gammal. Örjan växte upp med sin ensamstående mor och en halvsyster. Nu vill han veta mer om sin far och ger sig ut på en släktresa där mörka hemligheter flyter upp till ytan och historier om glasblåsargener tar honom tillbaka till 1500-talets Tyskland.

En av historierna Örjan får höra handlar om hans farfars farfars morfar Simon Douzette som försökte mörda sin hustru och hamnade på sinnessjukhus. För att få veta mer besöker Örjan Vadstena Hospitalsmuseum där han får se exempel på hur patienterna behandlades på hospitalen under 1800-talet. Dåren skulle skrämmas till sans genom tvångströjor, dårkistor och kroppsaga. Metoderna var många och fruktansvärda.

– Det är en estetik som frambringar så trista tankar hos en. Det är inget roligt det här, jag ryser bara jag ser det. Folk måste ha lidit ohyggligt när de blev utsatta för de här verktygen, säger Örjan i programmet.

Måndag 25 augusti 20.00 i SVT1 och SVT Play