Lennart Jähkels farfar sköts av vän – blev blind: ”Ohyggligaste jag sett”

Lennart Jähkel

Lennart Jähkels farfar lurade döden – men blev blind och fick aldrig se sin sonson. I SVT-serien Vem tror du att du är? får skådespelaren höra den chockerande historien bakom den mystiska mordutredningen. – Fy fasen..., säger en märkbart tagen Lennart Jähkel i programmet.

Se hela avsnittet i SVT Play!

Folkkära skådespelaren Lennart Jähkel har goda minnen från tiden med sin farfar.

Men en tragedi i släktens historia tog farfar Fritz syn – och han fick aldrig se sin sonson.

Under en jakt tillsammans med en nära vän och dennes son inträffade en olycka som var nära att ta Fritz Jähkels liv, berättar historikern Bo Eriksson för skådisen i SVT:s Vem tror du att du är?

– En dag i maj 1954 inträffar något förskräckligt. Fritz är på morkullejakt tillsammans med en god vän och dennes son. I skogen går de skilda vägar. Fritz sätter sig på en sten. Där inträffar en olycka, säger Eriksson och fortsätter:

– Ett skott går av och Fritz får en hagelsvärm rakt i ansiktet. Han skadas allvarligt och förs till sjukhuset. Där tvingas läkarna konstatera att Fritz förlorar synen på båda ögonen. Han blir blind.

Först tycktes det handla om en olycka – men händelsen förvandlas till en mordutredning.

– Den som avlossade skottet var sonen. I förhör med polisen säger han att han trodde att Fritz var en räv. När polisen åker till sjukhuset för att tala med Fritz blir han förvånad. ”Vadå olycka?”, säger han.

Fritz ger en helt annan historia – och uppger följande i förhöret:

”Jähkel såg att sonen stod och siktade mot hans huvud. Jähkel antog att det var ett skämt.

Han skulle säga åt sonen att sluta.

Då brann skottet av.

Han fick hela skottet i huvudet. Sonen sprang fram och frågade om han dog. Jähkel sa: 'Du är vansinnig!'”

Fritz Jähkel säger då åt sonen att hämta sin pappa. När Jähkels nära vän kommer till platsen utbrister han: "Det var det ohyggligaste jag sett!".

Men sonen vidhåller att han siktat mot en räv.

– Och eftersom mannen var en god vän beslöt man att göra upp i godo. Men Fritz blev blind. Två år senare föddes du, och Fritz fick aldrig se dig, säger historikern Bo Eriksson till Lennart Jähkel.

Skådespelaren blir märkbart tagen av uppgifterna som framkommer i programmet.

– Det här var ju mycket om min farfar. Med det här skottet som tog hans syn, det... Jag har ju hört lite av de här historierna förut men...

Han minns dock sin farfar med glädje.

– Sen kom han och hälsade på oss på jularna när jag var liten på 60-talet, kommer jag ihåg. Det var en lång resa upp till Piteå. Han åkte tåg och det tog nästan ett dygn. Men han brukade komma dagen före julafton, men på annandagen skulle han åka hem igen. "På tredje dagen luktar jästen". Det var bara så, säger Lennart Jähkel och får något drömskt i blicken.

Se mer: Lennart Jähkel i klassikern Pistvakt – alla avsnitt i SVT:s arkiv

Vem tror du att du är? visas måndag 12 september 20.00 i SVT Play och SVT1.