Thomas Ravelli blir djupt berörd av släktens öde

Thomas Ravelli gråter i Vem tror du att du är?

Släktresan blir Thomas Ravellis känslosammaste match någonsin.

Thomas Ravelli började spela fotboll på elitnivå som 19-åring i Växjölaget Östers IF tillsammans med sin tvillingbror Andreas. Efter tio år i Östers IF bytte Thomas klubb till IFK Göteborg. Han har en lång och imponerande målvaktskarriär bakom sig. Med 430 allsvenska matcher och 143 landskamper är han en av de spelare i världen som spelat flest matcher för sitt land. Höjdpunkten i Thomas karriär är VM-bronset i USA 1994 och han var en av världens bästa fotbollsmålvakter under nittiotalet.

Thomas föddes i Vimmerby i Småland 1959. Mamma Margareta var sjuksköterska och pappa Ägydius Peter arbetade som läkare. Båda föräldrarna kom från Österrike och flyttade till Sverige i början på 50-talet. Förutom tvillingbrodern Andreas har Thomas ytterligare fyra syskon. Nu vill han veta mer om sina rötter i Österrike och Italien och han hittar släktingar som har krigat i både första och andra världkriget.

En av släktingarna Thomas får veta mer om är hans fars bror Erwin Ravelli. Han stred under andra världskriget och rapporterades som saknad efter endast en månad vid fronten. Thomas farfar skrev då ett brev till Stalin för att han ville få klarhet i vad som hänt. När Thomas får läsa brevet blir han känslosam.

– Jag blir otroligt stolt. Att en människa kan vara så stark i sin tro och motarbeta en politisk inriktning som han gjorde med fara för sitt eget liv och det är så himla aktuellt nu i dagens samhälle också att vi verkligen tar ställning och tar rätt beslut. Så jag känner en oerhörd stolthet samtidigt som man kan sätta sig in i hans känslor också, säger Thomas.

Måndag 29 september 20.00 i SVT1 och SVT Play

Vem tror du att du är?

Kända personer släktforskar