Höjdpunkter i Vetenskapens värld

Victoria Dyring, programledare för Vetenskapens värld.

Vetenskapens värld ligger alltid i framkant om forskningens senaste rön. Några av höstens riktigt spännande reportage och filmer handlar om: Skolundret i Sydkorea, människans första krig, myten om träning, Shells oljeborrning i Arktis och vetenskapen bakom världsekonomin. Programledare: Victoria Dyring.

Sydkorea är ett land som toppar alla internationella skolundersökningar. Vi får möta 12-åriga Haen och följa henne under en lång skoldag i landet där till och med regeringen tycker att det pluggas för mycket och för hårt. Ny teknik ska nu göra skolan mer kreativ.

Nu har arkeologerna belägg för den tidpunkt i världshistorien då människan för första gången gick ut i krig. Det är för 10 000 år sedan. Och så finns det andra forskare som hävdar att människan blir allt fredligare.

I filmen Myten om träning görs det upp med gamla sanningar som att alla mår bra av att träna. Bland annat får vi veta att man inte bör träna på morgonen och att det sällan hjälper att löpträna om man vill gå ner i vikt.

I Vetenskapens värld i höst berättar vi också om Shell som har börjat borra efter olja i Arktis, vetenskapen bakom världsekonomin som allt fler forskare ifrågasätter och så tittar vi in i apparaten som påstås skapa energi genom så kallad kall fusion.

Säsongstart 20 augusti 2012 klockan 20.00 i SVT2 och SVT Play