Alexandra Pascalidou: ”Det här är public service pulserande hjärta”

Alexandra Pascalidou
Journalisten Alexandra Pascalidou berättar att det var hennes livs bästa telefonsamtal när de ringde och frågade om hon ville vara med i programmet.

Hon har tillbringat nästan ett år med romer som tigger. Nu berättar journalisten Alexandra Pascalidou om hur hennes livs bästa telefonsamtal ledde till att hon blev involverad i programmet – och vad hon hoppas att tittarna ska få ut av serien.

Här finns Vi kallas tiggare i SVT Play.

 

I den tredelade dokumentärserien Vi kallas tiggare får tittarna, i sällskap av journalisten Alexandra Pascalidou, följa en grupp romer som tigger i en helt vanlig småstad i Sverige. I programmet är det romerna och deras berättelser som står i centrum, något som Pascalidou tycker är viktigt.

– I det här programmet kommer inga facit, inga faktarutor, inga förklaringsmodeller ”så här måste du tänka” och det kommer absolut inga pekpinnar. Slutsatserna får tittarna själva dra och jag tror att de kommer att känna att de blivit betydligt rikare och friare efter de sett den här serien, berättar Pascalidou.

10 saker du alltid undrat om tiggeri

Hur kommer det sig att du ville göra det här programmet?

– Det var faktiskt ett av mitt liv bästa telefonsamtal som ledde till att jag fick göra det här programmet. SVT Göteborg ringde och frågade om jag hade lust att tillbringa nästan ett år med romska tiggare. Jag tänkte inte efter utan det var självklart att jag ville göra det här, berättar hon och fortsätter:

– Det här är public service pulserande hjärta, hela vår existens vilar på att berätta de här historierna och låta människor själva dela med sig av sina historier, i synnerhet när det är de som alla talar om får komma till tals.

Varför tror du romerna kommer hit och tigger?

– Jag fick så många svar att jag blev chockad faktiskt. För det finns inte en sanning, det finns inte ett svar, de är precis som oss, de är helt olika.

Men en sak är Alexandra Pascalidou övertygad om: Dessa människor behöver hjälp.

– Huvudsaken är att de här människorna måste få hjälp med att lyfta sig. De är otroligt starka, de har en sådan överlevnadsinstinkt och drivkraft som många av oss avundas.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Möt romen Catalin, 21 år
Catalin har trots utbildning och stor ansträngning inte fått något jobb och nu tvingats till att börja tigga.

Möt romen Ramona, 34 år
Ramona anser sig vara den lyckligaste av mödrar, trots sin fattigdom.

Möt Flori, 17 år
Flori är gift med en rom och därför har både hon och hennes son blivit förskjutna av Floris föräldrar.

Möt romen Bella, 54 år
Bella har bröstcancer och lever för sina barn och barnbarn.

Möt romen Mihai, 34 år
Mihai vill helst av allt ha ett jobb och gör allt för att hans barn ska slippa tigga.

Vi kallas tiggare har premiär torsdag 7 april klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.