Alexandra Pascalidous stora tack till tittarna efter succéserien Vi kallas tiggare

Programledare Alexandra Pascalidou

Inkorgen är fullproppad och hon bli påhejad på gatorna. Nu berättar journalisten och programledaren Alexandra Pascalidou om succén och seriens genomslag i Rumänien.

Människor har tänkt om och tänkt till. Efter premiären av Vi kallas tiggare har Alexandra Pascalidou blivit ikappsprungen på gatorna av tittare som vill berätta hur programmet har berört dem.

– Det här var en sån visualisering som jag hade i min hemliga dagbok. Jag hade inte ens vågat hoppas att det skulle bli en sån här reaktion, berättar Pascalidou.

Uppmärksammats i Rumäniens största nyhetsprogram

I det tredelade programmet får vi tillsammans med Pascalidou följa några romer som tigger. I sista avsnittet följer hon med dem hem till Rumänien – något som gjorde att landets största nyhetsprogram uppmärksammande serien.

– De ringde för att intervjua mig. Men jag var jag nog inte så diplomatisk som de önskat för jag talade om de här människorna som Rumäniens ambassadörer och att detta är en skam för Rumänien.

Enligt reportern som intervjuade Alexandra Pascalidou hade de aldrig sett ett liknande program i landet.

– Reportern som ringde var väldigt tacksam för att vi hade gjort det här och sa att det var första gången man fick se ett så mänskliggörande av de här människorna.

Se Vi kallas tiggare i SVT Play

Serien har ändrat romernas vardag

De personliga porträtten av de som tigger i programmet har nått ut till många människor. Pascalidou, som fortfarande har kontakt med de medverkande, berättar om deras reaktioner efter serien:

– De är jättelyckliga för att de har fått ett helt annat bemötande.

Bland annat har romen Gabriel fått gitarrlektioner av en tittare och en annan medverkande berättade hur en tidigare ilsken man ändrat sitt beteende mot henne totalt.

– Efter första avsnittet kom han fram och sa godmorgon och gav henne en smörgås, sen dess han han fortsatt med det varje dag. Hon kunde inte tro att det var sant, berättar Pascalidou.

Möt de som tigger i serien

Vill göra en fortsättning – men med svenska hemlösa

I Vi kallas tiggare  får tittarna chansen att uppleva vardagen hos de som tigger, en vardag som är allt från dråplig och sorglig till rolig och galen. Nu är Pascalidou redo att fortsätta programmet – men med inriktning på en annan utsatt grupp.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig göra en fortsättning och jag skulle ännu hellre göra en fortsättning där jag hänger med svenska hemlösa.

Tackar tittarna: ”De har lärt mig så mycket”

Att Alexandra Pascalidous inkorg är överfull och hennes telefon är nerringd gör henne bara glad. Nu vill hon skänka ut ett tack till alla tittare.

– Till tittarna vill jag ge ett enormt stort tack för responsen, feedbacken och för att de lärt mig så mycket när de hört av sig med sina upplevelser. Jag vill också säga: Fortsätt möta människor på deras villkor och förstå att vi är alla olika.

10 saker du alltid undrat om tiggeri

Alexandra Pascalidou: ”Det här är public service pulserande hjärta”