Efter Vi kallas tiggare: ”Varför åker de hela vägen till Sverige och tigger?”

Alexandra Pascalidiou är programledre för Vi kallas tiggare.
Alexandra Pascalidiou är programledre för Vi kallas tiggare.

Premiäravsnittet av Vi kallas tiggare väckte frågor hos tittarna. Programledaren Alexandra Pascalidou svarade på några av dem i en chatt efter programmet.

Clelia : Varför åker de hela vägen till Sverige? Varför tigger de inte i länder som ligger närmare Rumänien? För 20 år sedan såg jag en del romer som tiggde i Italien till exempel, inte så många, men det förekom. Nu är det många många fler i Sverige än det någonsin var i Italien.

Lisa Jarenskog, producent: Före 2008 var det många som försörjde sig på säsongsarbeten i ex Grekland, Italien och Spanien. När den ekonomiska krisen slog till så började många istället söka sig norrut. Sverige är ett förhållandevis rikt land med rykte om sig att ha generösa människor, därför kommer många hit.

Göran i Filipstad: Hej! Jag vill först säga att det är så roligt att se Alexandra i TV-rutan igen och och att hon och Fredrik Önnevall är några av de viktigaste och intressantaste journalisterna i landet. Genom de här programmen får jag j lära mer om de människor jag försöker kommunicera med utanför butikerna här i stan. Stort tack och lycka till!!

Martin Jönsson, projektledare: Tack, Göran! Vi är också glada att Alexandra ville göra detta. Hoppas du fortsätter titta!

Nea: Tack för ett otroligt bra program. Jag undrar om ni stötte på många som öppet kritiserade tiggare under produktionen, på det viset vi kunde se en man göra i detta avsnitt?

Lisa Jarenskog, producent:

Nej det kan jag inte påstå. Jag tror att det stämmer det som Clara säger i programmet, att de allra flesta människor behandlar dem som tigger med respekt.

 

Sara: Mycket, mycket fint program. Stort TACK!!!!!!!!!

Lisa Jarenskog, producent:

Tack och hoppas du fortsätter titta på kommande delar!

Alexandra Pascalidou, programledare: Tack Göran i Filipstad! Underbart att du tittar och kul att du försöker kommunicera. Det är inte lätt när språket står i vägen. Önskar dig allt gott och hoppas du är med oss på hela resan. Kram.

Masken: Man hör alltid att det är maffian som styr tiggeriet, stämmer det?

Lisa Jarenskog, producent:

Det sägs väldigt mycket om dem som tigger och mycket är fördomar. De allra flesta som är här och tigger gör det "frivilligt" och har ingen boss, men det finns några kända fall av människohandel i samband med tiggeri.

Meg, Rödakorsare: Tack för ett bra program. Ser fram emot de andra två. Jag bor på östkusten men har bekanta som bor i Göteborgstrakten och hävdar med bestämdhet att det är ligor som styr tiggeriet där. Jag hoppas att du undersöker det i kommande program. Varför utgår du från Borås?

Alexandra Pascalidou, programledare: Hej Meg, Tack för att du tittat. Det finns många som hävdar mycket med bestämdhet. Vi hänger med den här gruppen och drar inga slutsatser om alla andra. Länsstyrelsen, polisen mfl vet mer om detta. Vi försöker förstå en grupp människor. Vi valde Borås för att det fanns en stor grupp som bor hos Siinto och andra som bor på stan. Dels för att vi ville röra oss bortom huvudstaden. Dels för att det finns hjälpare på plats. Kram.

Gustav: Varför ställer ni inga kritiska frågor? Har svårt att tro att alla som tigger har svåra sjukdomar samt barn med 6 tår...

Martin Jönsson, projektledare: Nej, det framgår som du säger att alla inte har allvarliga sjukdomar eller funktionshindrade barn. Men jo, vi tycker nog att vi ställer kritiska frågor. Men framför allt vill vi ge dem möjlilghet att berätta om sina liv. För att ge svenskarna tv-tittare en möjlighet att kära känna dem.

 

örjan: Detta var bland det starkaste och bästa jag sett på TV...Tungt!. svårt att hålla tårarna bort.... men jag känner att jag måste se....

Lisa Jarenskog, producent:

Ja det är en tuff verklighet för många av dessa människor. Hoppas dock att du fick skratta lite också!

Asalen: Jag tycker så synd om barnen som inte få ha sina föräldrar omkring sig. Jag förstår inte hur de kan lämna sina barn så långa perioder. Fick du nåt svar på den frågan?

Alexandra Pascalidou, programledare: Det gör mest ont. Barnen som längtar efter sina föräldrar. Svaren kommer i nästa program. Och nästnästa. Men det kryllar ju inte av alternativ. Jag tror ingen lämnar sina barn frivilligt. Kram.

Lina W.: Jag har börjat prata med några kvinnor som tigger här i min hemstad, och jag vill så gärna hjälpa dem på något sätt. Men hellre hjälp till självhjälp. Har ni något tips? Vad kan jag göra?

Lisa Jarenskog, producent: Jag tror att du ska lyssna till vad de själva önskar ha hjälp med, det är inte alltid det man förväntara sig med. Kanske finns det redan någon etablerad volontärgrupp där du bor som har något upparbetat projekt?

mathilda.landin: Vill bara tacka för ett rakt, upplysande och mänskligt program.

Lisa Jarenskog, producent:

Roligt att du tyckte om det!

Gert Gelotte: Bravo Alexandra. Du har gjort det viktigaste TV-programmet på år och dar!

Alexandra Pascalidou, programledare: Tusen tack. Det är ett teamwork. Jag, Lisa Jarenskog, Martin Jönsson, Henke Hjort. Så glad att du tycker om det. Häng med nästa vecka. Då blir det ännu bättre.

Olle gemvik: Fick han jobbet på faktum??

Lisa Jarenskog, producent:

Hur det går för Catalin och Flori när de söker jobb på Faktum får du se i kommande avsnitt...

Ulle: Hur många program kommer ni att göra? Tycker att det var ett väldigt gripande, viktigt program. Tack!

Martin Jönsson, projektledare: Tack, Ulle! Detta var första delen av tre. Vi är stolta över serien och ser fram emot att du och alla andra ska få se resten!

Rebecca: Hej Alexandra! Tack för ett väldigt naket och ärligt berättande. Jag skriver en uppsats om tiggare bland annat och gestaltningen av dem i den offentliga debatten och media. Vilka frågor är viktiga att ställa när man forskar om utsatta grupper, människor som har det svårare än en själv? Hur ska man göra för att inte skapa en "vi/dem"-mentalitet?

Alexandra Pascalidou, programledare: Bra att du skriver om detta viktiga. Men det kräver ett långt svar som jag kan försöka ge via mail. Kram och fortsätt titta och tala gärna med romska föreningar och aktivister också!

Filip 16 år: Så sjukt bra och väldigt intressant program, har fått mycke bra inspiration till mitt högstadiesrbete. Kan knappt vänta tills nästa program sänds

Martin Jönsson, projektledare: Kul att du gillar det! Och att du blir inspirerad i ditt arbete. Lycka till!

Mia: Programmet har inte börjat ännu att skriva om det. Men jag vill passa på att säga tack för att du orkar fortsätta vara synlig i det offentliga rummet och kämpar vidare med att belysa orättvisor på ditt personliga sätt – med värme, klokhet och kunskap. Fråga: Vad är den största ögonöppnaren för dig personligen under det här året? Dvs vad känner du är den största lärdomen av hela projektet?

Alexandra Pascalidou, programledare: Tusen tack fina Mia. Vi måste kämpa vidare. Vi är skyldiga kommande generationer att lämna en bättre värld till dem. Det är oanständigt att människor ska behöva leva på detta sätt. Ögonöppnaren var bl.a. hur marinerade vi alla är i mytbildningen kring denna grupp och hur avhumaniserade romerna är. Kram.

Majsan: Modigt o bra gjort av dig Alexandra!

Alexandra Pascalidou, programledare: Tack Majsan!

Agneta: Mem varför söker dom inga vanliga jobb? Tjänar dom mer på att tigga?

Lisa Jarenskog, producent:

Några av dem vi skildrar letar aktivt efter jobb här, t ex Mihai som också klär ut sig till Goldman då och då. De har dock inte alltid de bästa förutsättningarna och som du säkert vet är det hård kamp om jobben här i Sverige! Många vi mött har gett upp att få jobb i Rumänien - och ja, även om de skulle få ett jobb där kan de tjäna mer på att tigga här.

Robert: Hur kommer de hit och hem?

Martin Jönsson, projektledare: De som vi har följt, alltså gruppen i Borås, åker oftast i olika minibussar.

Fredrika Almqvist: Fantastiskt bra reportage! Jag förstår mera nu o hoppas att många andra också gör det! Tack Alexandra o co.

Lisa Jarenskog, producent: Roligt att höra att programmet bidragit med några insikter!

Lello: det är väldigt tråkigt att det har blivit såhär för många, frågan är varför inte hemlandet gör något åt saken?

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Lello. Du får fortsätta att titta! Vi försöker ta reda på det i de kommande två avsnitten.

Emina: Alexandra, du är fantastisk! Tycker att detta är så otroligt viktigt. Ville göra att ett arbete om detta när jag gick gymnasiet, men min lärare var rädd för att det var kontroversiellt, och att jag inte skulle uppnå något med att intervjua tiggare. Det du gör är otroligt, så viktigt att detta syns och hörs. Även om ett x antal tårar föll under avsnittet så är jag otroligt tacksam att jag fick spendera torsdagskvällen med att se detta avsnitt, tusen tack.

Alexandra Pascalidou, programledare: Emina - Lyssna aldrig på dem som säger att frågor är kontroversiella. Mänskliga rättigheter och att försöka förstå människors situation, utsatthet och drivkrafter och drömmar är aldrig kontroversiella. Vi måste närma oss dem och försöka förstå fattigdomen som kedjar fast dem. Kram.

Håkan m: Hur gör de med sina mynt? Jag kan ju inte själv växla in dem på bank.

Lisa Jarenskog, producent: De vi träffade som bor i lägret hos Siinto brukade lämna sina mynt till honom och så fick han kånka iväg med dem till banken...på något sätt lyckades han växla in dem där.

Olle gemvik: Fick han jobbet?? Och var det oskönt att ligga på toagolvet?

Alexandra Pascalidou, programledare: Det där kalla, äckliga, stinkande toagolvet med småkryp var det oskönaste jag sovit på. Nu, just i natt, sover de kanske där.

Mikael: Hej, varför ville du sova i en offentlig toalett när du kunde bjudit hem dom och låtit dom bo hemma hos dej själv istället?

Alexandra Pascalidou, programledare: Vi följer dem och deras liv Mikael. tack för att du tittar.

Leif: Jag tycker synd om tiggare. Men hur kommer det sig att Sverige alltid ska försöka rädda hela världen?

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Leif. Innan människor från Rumänien började tigga på våra gator, så sökte de sig främst till Spanien, Italien och södtra Frankrike, där de arbetade inom byggsektorn och jordbruket. Men när finanskrisen slog till mot Sydeuropa försvann den möjligheten till försörjning.

Sandra: Vilket otroligt tungt och viktigt program! Alexandra är fantastiskt. Hur tänker ni att vi ska kunna hjälpa dessa människor? Vad gör EU åt situationen i Rumänien?

Lisa Jarenskog, producent:

Tack vi är också glada för att Alexandra ville göra det här programmet för Svt! Men vi tar inte ställning till dina personliga val. Det finns många olika åsikter om hur vi bör (eller inte bör) hjälpa dessa utsatta människor. I del tre så får du se Alexandra träffa en rumänsk minister med ansvar för de EU-fonder som bistår Rumänien med miljoner för att hjälpa. Då får du några svar.

 

Anders: Kommer fler program eller uppföljning?

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Anders. Detta var del ett av tre. Så boka två torsdagar framöver!

Trygve: Alexandra - varför är romer enligt din uppfattning - diskriminerade i sina hemländer och kanske även i Sverige ?

Alexandra Pascalidou, programledare: Ja varför diskrimineras människor? Judar, muslimer, romer, kvinnor, HBTQ, funktionshindrade och alla andra som exkluderas? För att det finns normer och mekanismer som odlar rasistiska, sexistiska föreställningar som pekar ut syndabockar. Romerna har historiskt utsatts för förföljelser, förintelse, diskriminering. Det är tragiskt.

Rickard: Vad har Sverige för skyldighet att ta hand om dessa människor?

Lisa Jarenskog, producent:

Därom tvistar de lärde. Klart är att de har en begränsad rätt till vår välfärd. Den statliga utredningen som kom nyss säger att deras barn ex inte har rätt till skolgång här, men det motsägs av flera mänskliga rättighetsorganisationer som menar att Sverige därmed bryter mot mänskliga rättigheter. Kommunerna gör också olika  bedömningar när det gäller socialt bistånd.

Peter: Tiggeri i Sverige är ingen hållbar lösning i längden?

Martin Jönsson, projektledare: Nej, Peter. Det är det nog ingen som tycker. Inte de som tigger heller.

Moderator: Nu är det väldigt många som ställer frågor inne i chatten – KUL! Redaktionen arbetar för fullt och försöker besvara så många frågor de bara kan. Skriv kortfattat så är det större chans att ditt inlägg kommer med.

 

Desiree: Tack snälla Alexandra för ditt stora hjärta, din medkänsla och din förmåga att tala med och respektera våra tiggare. Det är så sorgligt att inte människor begriper att vi är mer lika än olika. Tack för ditt mod. Fortsätt. Om du orkar. Kärlek!

Alexandra Pascalidou, programledare: Tusen tack snälla Desirée. Vi har sannerligen mer som förenar oss än det som skiljer oss åt. Kram.

Per: Hur har dom råd att åka hem till Rumänien? Dom får ju inte många kronor.

Lisa Jarenskog, producent:

Många av dem köper resor med minibussar, där en enkel resa kostar runt en tusenlapp. Det kan de spara ihop till och när de inte har råd åker många på krita och avbetalar sen.

Celine: Tack för ett bra program, informativt och mycket medmänskligt! Kudos till alla er som var med och gjorde programmet.

Martin Jönsson, projektledare: Tack, Celine! Det kommer. Och det blir bara bättre!

Johan: Hur kommer det sig att du kan rumänska?

Alexandra Pascalidou, programledare: Det var mina grekiska föräldrars hemliga språk. De talade det när de bråkade. Jag avkodade språket. De blev chockade när de insåg att jag förstod allt de sa. Men jag talar som en kratta. Tack för att du tittar.

Axel Nydén : Tack Alexandra för ett fint program!a

Alexandra Pascalidou, programledare: Tack Axel för att du tittar. Nästa vecka får du bänka dig igen.

Inger Svanevik Göteborg: Ett väldigt bra o gripande program. Jag hoppas i de andra båda programmen kunna förstå hur de har råd att resa fram o till aka till Rumänien o ändå kunna ge pengar till sin familj. Jag är fattigpensionär och ibland ser jag någon stå o röka, strax efter att de fått några kronor av mig. Jag har slutat röka pga min ekonomi, alltså blir jag arg när mina surt för är ade kronor gör så att ven kan röka. Strongt av Alexandra att göra detta program!  

Lisa Jarenskog, producent:

Ja titta på kommande delar, där Alexandra åker med till Rumänien så får du svar på några av dina frågor. Det är ibland svårt att förstå andras individuella val.

 

 

Carina: Bra och intressant program.Det hade varit spännande att höra mer varför den unga mannen var så arg.?Han som tyckte att det var bättre att stjäla än att tigga.Och pappan som blev så ledsen när hans dotter bett honom att sluta tigga.Det berörde mig starkt.

Alexandra Pascalidou, programledare: Bästa Carina - det kommer mera. Vi har två avsnitt kvar. Den arga mannen var aggressiv och drog en massa historier. Han skrek och var hotfull så det var inte läge att filma honom mer. Men fortsätt titta nästa vecka. Kram.

Berra: Det är väl Rumäniens sak att hjälpa människorna dom får ju Eu pengar sätt press på Rumänien

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Berra! Längre fram i serien åker vi till Rumänien där Alexandra ställer just dessa frågor till de ansvariga i Rumänien. För det är så klart i första hand Rumänien som har ansvar för sina medborgare.

Berith Kalander: Ett otroligt bra program. Jag är rom själv och gör allt jag kan för att hjälpa mina romska bröder och systrar. Det som gjorde mig ledsen och ont var de som själv hör till folkgruppen ser ner och föraktar den som sitter på gatan och tigger för att deras barn ska få ett bättre liv. Ni borde verkligen skämas.

Alexandra Pascalidou, programledare: Bästa Berith- jag förstår verkligen dig. Internaliserad rasism kallas det. Utsatta människor som fruktar för ännu mer utsatthet. En romsk kompis till mig i Rinkeby sa: "Nu när vi äntligen lyckats få jobb, komma in i samhället så kommer de och förstör". Jag tror det är rädslan att halka ner igen. Det är ett trauma. Döm dem inte. Kram och tack för att du tittar. Kämpa.

Annh: Jag tror tiggare väcker skam hos många. Vi blir rädda .och kan inte längre blunda för verkligheten. Tack för programmet.

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Annh. Ja, att det plötsligt dök upp tiggare på våra gator väcker helt klart starka känslor hos många människor. Tack för att du tittar!

Jasmina: Hoppas att mänskligheten vaknar upp att vi hjälps åt och se varandra som medmänniskor ! Ingen är mer värd än den andra ! Det vet vi alla ingen vill bli tiggare , sova på toalett , lämna sina barn ! Och ge ut sig i det okända !

Alexandra Pascalidou, programledare: Exakt Jasmina. Jag kunde inte sagt det bättre. Tack för att du tittar. Visst är du med nästa vecka också?

Paulina Wennerlund: Misären kan ingen ifrågasätta. Men vad hindrar att man går "den vanliga vägen" till arbete? Varför tiggeri. Får de inte skriva in sig på AF? Varför inte ta med barnen och försöka hitta arbete? Att tigga kan inte ge många kronor. Hoppas ni tar upp den organiserade verksamheten i nästa program. Många romer som sitter fast i bossarnas grepp. Sliter pengarna ur näven på dem när de stannar i nya dyra bilar. Finns många vittnen till att det är så. De är otroligt utsatta. Kommer ni att ta upp det?

Lisa Jarenskog, producent:

Det är inte helt enkelt att skriva in sig på arbetsförmedlingen. Ofta saknar dem de mest basala språkkunskaperna och har ingen fast adress att uppge. Bedömningen är ofta att de saknar rimlig chans att få något annat än ytterst tillfälliga och enkla jobb. Vad gäller det där med bossar och fina bilar så är det som du såg i vårt första program inte alltid så som man först tror...

Siv: Svårt att förstå att den enda utvägen är att tigga. Det känns fel både att ge ovh inte ge. På något sätt så blir man känslokall för att se deras hopplösa tillvaro. Jag ger ibland men känner mig kluven. Framförallt är det hemskt att se unga sitta hela dagen och tigga och visa bilder på sina barn sonm detvingats lämna. Det känns som att jag bidrar tull att de lämnar siba barn när jag ger..vad ska jag göra - skickar i of sug pengar sedan några år till en hjälporganisation..tack för ett bra program och för att du ser människorna och inte viker undan för frågorna.

Alexandra Pascalidou, programledare: Tack fina Siv. Jag förstår verkligen dina tankegångar. Det är inte lätt. I kommande två program hoppas jag att du får flera svar och insikter.  Kram och må gott,

Anna: Tusen tack för ett väldigt viktigt program! Alexandra, du lotsade oss in i tiggarnas värld på ett värdigt och respektfullt sätt. Ett stort hjärta till Pappa Siinto.

Alexandra Pascalidou, programledare: Tack snälla Anna! Det betyder mycket för mig och redaktionen. Pappa Siinto - vilken karaktär!

Peter A: Hur kommer det sig att ni inte tar upp dessa illegala kåkstäder?

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Peter! Det har redan gjorts både program och reportage om de illegala bosättningarna. Syftet med den här serien är att

porträttera några av dem som tigger på våra gator.  Efter flera år har de som tigger kommit att bli en ”grå massa” som vi riskerar att inte längre se. Vi vill göra dem till individer och lyssna till deras historier.

Georgia: Hej har just tittat på ditt program du vinklar de som du vill .Du har hittat den bättre sortens tiggare vi andra ser annat skulle dom bara få in 100-150 kr om dan? Dom ljuger.Undrar om dom betalar nån skatt på sin inkomst? Fråga ägarna på Ica Coop o flertal affärer hur mycket dom växlar in varje dag.

Lisa Jarenskog, producent: Dem vi träffat under produktionen uppger att de tjänar alltifrån 20 till 500 kronor på en dag. Summan varierar från plats till plats och från person till person. Kvinnor tjänar generellt mer än män. Det är lagligt i Sverige att ta emot gåvor från privatpersoner utan att skatta för pengarna.

Per: Att dom får betala "uppåt" när dom kommer hem till byn, är det sant?

Lisa Jarenskog, producent:

Det är ingenting vi har stött på.

Elsa: Hur länge har de möjlighet att stanna här?Är det 3 mån åt gången som gäller?Tack för ett upplysande program

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Elsa. 

Många av dem vi följer åker regelbundet fram och tillbaka till Rumänien och det är svårt att bedöma deras vistelsetid.  Det är också svårt att bedöma vem som har rätt att stanna mer än 3 månader. Detta är tillåtet ex om personen kan försörja sig, aktivt söker arbete och bedöms ha chans att få ett jobb. Många av dem vi följer i serien försöker att få jobb och lyckas ibland.

Tallberg: I t.ex. Uppsala får tiggarna 150 kr/dag, 200 ibland, enligt en artikel från Sveriges Radio. Det händer att de får 300-350 kronor på natten. Att då till exempel utföra enklare arbeten för en dagsförtjänst som inte är så mycket större än vad dagsförtjänsten av att tigga är, gör nog att de flesta tiggande EU-medborgarna väljer att hellre fortsätta att tigga?

Lisa Jarenskog, producent:

Summan de tjänar kan vara betydligt mindre vissa dagar och skiljer sig som sagt från person till person. Många av de vi lärt känna skäms otroligt för att de tigger och försöker aktivt söka olika sorters jobb, utan större framgång.

Bea: Tack för ett jättefint program, så fint att höra människorna berätta som sina liv, dom jag träffar och ger pengar pratar inte svenska, så det är svårt att få mer kontakt, ser fram emot kommande program :)

Martin Jönsson, projektledare: Tack, Bea!

Vi vill att de som tittar ska lära känna de här människorna och få en mindre svartvit bild. Istället för att låta makthavare och experter föra deras talan vill vi låta de som tigger föra sin egen talan.

Helena B: Tack för ett bra program. Är det hemskt att föreslå preventivmedel för att förbättra deras situation? Med ett eller två barn borde väl de ha större chans att kunna försörja dem. Jag såg en annan dokumentär förra veckan där de intervjuade en kvinna som nämnde att de hade både barn- och socialbidrag i Rumänien. Skulle vilja veta hur mycket, alltså mera fakta. Hon hade sparat det för att kunna åka till Sverige och tigga ihop mer!

Lisa Jarenskog, producent:

Jag tror att många kvinnor skulle uppskatta tillgång till preventivmedel, men har förstått att det finns många tabun och dålig kunskap kring dessa frågor bland de mest utsatta. Det behövs nog både utbildning och förändrade strukturer och traditioner. De får barnbidrag fram till dess att barnen är 7 år, men det är inte så stort och när barnen blir äldre fortsätter dem att kosta...

bigge: Hej o tack för ett gripande program! Jag arbetar dagligen med hazara-pojkar som också är bespottade i sitt hemland Afgahnistan o blir rörd o tacksam då jag ser o hör medmänsklighet förmedlas då det gäller utsatta människor, såsom romerna. Vi lever i en tung tid där de svagaste är de mest utsatta. Därför blir jag glad i mitt hjärta då jag ser att det finns ansatser till motsatsen i media. Tack Alexandra o ni andra

Alexandra Pascalidou, programledare: Tack Bigge. Jag träffade Hazara i Aten. De är också oerhört utsatta. Denna värld. Vi måste vända den åt rätt håll. Tack för ditt arbete.

Sofia : Är dem här för att försöka samla ihop lite pengar för att återvända till sina familjer/barn eller vill dem flesta stanna här för gott? Tack för ett otroligt gripande program Alexandra

Lisa Jarenskog, producent: Vår bild är att de allra flesta drömmer om att kunna återvända till sina familjer och sitt hemland men inte ser någon möjlighet i nuläget att försörja sig där.

Lars: Fortfarande inte en negativ feedback!, Skrattretande SVT =Nordkorea. Åsikts styrning

Martin Jönsson, projektledare: Hej Lars! Kul att du tittar. Jag tror inte de har chattar efter sina tv-program i Nord-Korea.

Farmormor: Egentligen är dessa människor starka, som vill sätta sig och förnedrande räcka fram sin mugg. Modigare än att begå brott!

Alexandra Pascalidou, programledare: Farmormor - exakt. Kram och tack till dig.

Anna: Tack för ett fantastiskt program, tårarna på min kind har ännu inte torkat! En inre frustration över hur människor , nästan på ett overkligt sätt ,kan ha så olika förutsättningar till att leva ett värdigt liv! Ser fram emot nästa program, tack Alexandra!

Alexandra Pascalidou, programledare: Anna - jag hoppas vår skildring av dessa människors livsvillkor ska väcka de som kan göra skillnad. Detta är ovärdigt mänskligheten. kram och tack till dig.

Moderator: Tack för alla frågor! Långt fler än vad redaktionen hinner besvara. Men några sista frågor ryms innan vi stänger kvällens chatt.

 

Carina: Fantastiskt program! Förra vintern hade jag ett gift tiggarpar som bodde hos mig i tre månader. Frun hade gått i skolan tills hon var arton och mannen i fem-sex år. De hade tre barn i sitt hemland som farmor och mormor tog hand om. Dom fick mina avlagda Androidtelefoner och pratade med sina barn varje dag via Skype. Dom var otroligt hjälpsamma och skötte städning, tog in ved och gick ut med hunden varje dag. De fick väldigt mycket mat till skänks vilket dom uppskattade. Har nog aldrig ätit så mycket grillad kyckling! Nu får dom hjälp i sitt hemland via hjälporganisationer. Är stolt att jag ställde upp men pratar tyst om det. Jag känner att jag åtminstone försökte göra en skillnad. Kram på er!

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Carina! Låter som en fantastisk historia. Tack för att du tittar!

Lisen: Vill gärna ha svar på varför miljonären i Porschen bara skjutsar romer? Varför ställdes inte fler djupa frågor till honom? Tyckte att att han gjorde en god gärning eller var han bara road av att provocera och befästa fördomar och misstänkliggöra dem som redan är misstänkliggjorda??

Lisa Jarenskog, producent:

Vem säger att han bara skjutsar romer? Fortsätt titta så får du se och höra mer av Pierre, en av alla eldsjälar som gör sitt bästa för att hjälpa till och som har stor kunskap om den här gruppen. Han är absolut inte ute efter att provocera, men har naturligtvis mött den reaktionen förr.

Rillo: Vi går mot ett mer kontantfritt samhälle, det är nog många som vill ge men som inte har kontanter. Så alla som inte ger är inte giriga.

Alexandra Pascalidou, programledare: Du har verkligen en poäng. Tror inte man kan svischa heller för de har inga bankkonton. Hej hej.

Ulla C: Hur vore det att göra ett program om alla romer som har lyckats ta sig ur fattigdom och elände. De kanske har riktigt bra tips att ge. (Men det är väl inte någon gloria till dem som gör ett sådant program förstås.)

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Ulla! Det kanske vore nåt. Men det här programmet handlar om de som tigger på våra gator. Om du fortsätter följa serien så kanske du ändå får lite lite hopp...

Anna 16: Vad rekommenderar ni att man säger till vänner eller personer, som kritiserar eller är arg på tiggare?

Alexandra Pascalidou, programledare: Jag förstår att det väcker känslor. Och ilska. Men fråga vad de är arga på? Vad kritiserar de? Vad skulle de själva gjort? Hur vet de allt de vet? Kram,

Ulla C: Känner ni till organisationen "Hjärta till hjärta"? De har varit i Rumänien och pratat med ministrar. Vart ledde det? Vore intressant att veta?

Lisa Jarenskog, producent: Hjärta till hjärta är en av flera organisationer med verksamhet i Rumänien. Just dem som vi följer i serien har dock inte kommit i kontakt med några hjälporganisationer.

Pernilla: Tack för ett mycket intressant program.! Fick mig att ifrågasätta mig själv om hur jag ser på tiggarna. Jag som så många andra blundar för hur deras hemska verklighet ser ut. Tror aldrig att jag ens har tittat dem i ögonen, bara gått rakt förbi. Skäms över mig själv. Stor kram till er för er värme, empati och medmänsklighet.

Lisa Jarenskog, producent: Tack för att du tittade! Roligt om vi har kunnat bidra med några nya tankar och funderingar.

Gunnel Alexanderson: Får man bara tacka ur djupet av hjärtat?

Martin Jönsson, projektledare: Det är vi som tackar för att du tittar, Gunnel!

eva-maria.: på ett avgörande sätt handlar romernas besvärliga liv i vad som gällde för många svenska kvinnor på tidigt 1800¨tal. för tidigt gifta. för många barn. jag tänker ofta att de behöver en elise ottesen¨jensen. en eldsjäl som kommer från deras egna led. hoppas du, kära alexandra. för detta på tal. min mamma fick till svar av sin mamma att gud bestämmer hur hur många barn det blir. mormor judith födde 11 barn varav två dödfödda. en kam för tillvaron när hon blev ung änka.

Alexandra Pascalidou, programledare: De behöver en Katarina Taikon. De behöver organisera sig. Kram.

Ercan: vi vet redan vad deras historier är, alla berättar samma saker. klart att de måste hitta på snyft historier för att tjäna mer pengar. Klart att de inte säger o vad bra vi har det o tjänar mer än att jobba. ingen ide att ställa de frågorna längre. alla vet vad de ska svara.

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Ercan

Genom att följa dem under en längre tid och lära känna dem tror vi oss kunna visa mer än det som du kallar snyfthistorier. 

I serien visar hur människor i den här gruppen kan bete sig på många olika sätt mot varandra. Den som ser hela serien får hela den bild som vi har mött i arbete med serien.

 

Ercan: har du frågat var de fick sina dyra smartphones? hur har de råd med att dyra mobiler o att röka?

Lisa Jarenskog, producent: Dyra telefoner hör inte till vanligheten i den gruppen vi följt måste jag säga, men det stämmer att de allra flesta har någon form av telefon. Precis som bland oss finns det dem som väljer att lägga pengar på cigg. Några säger att de hellre röker än äter/dricker då de inte vill riskera att behöva uppsöka en toalett när de tigger. Andra säger att rökningen är det enda som dövar deras ångest.

Lars J, 73: Äntligen ett ovinklat men ändå informationstätt och ögonöppnande program om ett kontroversiellt problem! Public service blir aldrig bättre. Betalar med nöje licensen nästa gång! Vilken tur att du kom igen, Alexandra!

Martin Jönsson, projektledare: Tack, Lars! Och vi är så glada att Alexandra är med oss.

Eva: Herregud, är alla så himla blåögda så ni går på detta? Sök på internet och hitta t.ex. Buzesco i Rumäninen och titta på de romska palatsen där!

Lisa Jarenskog, producent:

Vi berättar historien om några av dem som tigger på våra gator. Vi har i möjligaste mån försökt följa upp om det dem berättar för oss är sant. Fortsätt gärna att titta!

Christina B-T: Lysande idé och lysande genomförd! TACK, Alexandra! Jag kommer att sitta vid TVn varje torsdag!

Lisa Jarenskog, producent:

Det var roligt  att höra!

Alexandra Pascalidou, programledare: Hurra Christina B-T! Så kul att du är med varenda torsdag.

Paulina Wennerlund: Bra att dessa program görs men jag hade efterlyst en mer mångfacetterad bild. Att det faktiskt förekommer organiserat tiggeri och att det finns bossar. Visa de som brutit sig ur det tex. Vi möter på många sådana.

Lisa Jarenskog, producent:

Vi har i det här programmet valt att följa ett antal människor som tigger i Borås och har inte censurerat det som vi sett. Det ger förstås inte hela bilden, men ibland kan det ge en hel del att fokusera på de enskilda berättelserna. Fortsätt titta så får du några till svar i alla fall.

Sofia:: Jag blir så glad över program som dessa som visar människan bakom. Det var med värme och ärlighet Alexandra mötte människorna i programmet. Tack för ett fint program som rörde mig til tårar. Jag har liknande upplevelser i möten med tiggare som berättat om sina liv. Det har varit starka möten ibland. Jag tycker inte om alla för jag tycker inte om alla människor över huvud taget, jag kan inte alltid ge för jag har inte alltid råd, jag orkar inte alltid bry mig för jag kan vara trött men vi är alla lika mycket värda! Och det är banne mig svt:s ansvar att visa "sanningen bakom" och motverka diskriminering. Så... bra gjort! Kram

Lisa Jarenskog, producent: Tack Sofia!

Wn: Det bara stinker mesighet i den här chatten!Vad är syftet med programmen?Vad vill ni uppnå?att betala för att se detta elände, både i tv och i verkligheten? Jag ser detta varje dag, ger inga pengar, för det löser inte kärnproblemet! Ska folk få dåligt samvete, vilket många redan har som ser tiggarna både sittandes skramlande med pappersmuggar över hela Stockholm, som är min hemvist, längs husväggar, eller dom som går på tåg o tunnelbana o lägger lappar på sätena. Dessa människor vill ha jobb säger dom, men de allra flesta har ingen utbildning eller har aldrig jobbat! Vi ska lösa alla dessa problem! Sveriges politiker är så jävla korkade! De har totalt misslyckats. Sitter bara på sina feta arslen och bara lallar fram och tillbaka, hur de ska lösa situationen, som är Rumäniens problem. Ska vi ta in dessa i vårt hem?låta dom städa och tvätta åt oss. Det är så som politikerna vill att samhället ska se ut, samma sak gäller flyktingar från Syrien. Ursäkta, men jag tycker att detta gått för långt! Jag känner empati för alla dessa människor, trot eller ej! men det känns övermäktigt på något sätt.

Martin Jönsson, projektledare: Hej, Wn! Klart att det kan kännas övermäktigt med allt jävelskap som finns i den här världen. Men man får ta ett helvete i taget.

De som tigger på våra gator är en grupp som de flesta av oss stöter på i vår vardag, men som få av oss har pratat med. Det är också ett fenomen som väcker känslor och frågor hos många. Istället för att låta makthavare, debattörer eller experter föra deras talan får vi i Vi kallas tiggare höra de berördas egna berättelser.  För att göra dem till individer och inte bara en grå massa.

 

 

Christer Holm: Hur myket skulle en tiggare kunna få ihop i Rumänien i jämförelse med att åka till Sverige? Omkostnaden för resa och mat måste ju ta stora delar av vad de får in. Tack för ett interesant program som visar mer om människorna vi ser sittande lite här och var.

Lisa Jarenskog, producent:

Svår fråga att svara på. Lönerna är hemskt låga i Rumänien, minimilönen ligger runt 2000 kronor. Problemet för dem vi följer är att de inte ens lyckas få ett enklare jobb i Rumänien.

Ullan: Mannen som skjutsar "tiggarna" i sin Porsche stjälper väl mer än hjälper, ser folk att de åker Porsche ger de väl inga pengar.

Alexandra Pascalidou, programledare: Hörrni vänner nu rinner mina ögon av ögoninflammationen jag dragit på mig så jag måste sova men jag vill uttrycka mitt varmaste, ödmjukaste Tack till er alla som ville chatta med oss och tack för att ni tittade. Var med oss nästa torsdag igen och sprid programmet på SVT Play för dem som missade. Kram.

Stefan: Tack för ett fantastisk, rörande och alldeles förfärligt program! ♡

Martin Jönsson, projektledare: Tack, Stefan!

Leif: Martin Jönsson Förstår vad du menar med vart dom sökte sig före finanskrisen men frågan var varför det nu ligger i Sveriges ansvar att hjälpa?

Martin Jönsson, projektledare: Det är självklart i första hand RUmäniens ansvar att ta hand om sina medborgare. Vilket ansvar Sverige och svensk socialtjänst har för dessa individer tolkas väldigt olika i olika kommuner. Och där vår serie inte ställning till vad som är rätt eller fel.

Pernilla H: Alexandra. Jag har inte sett så mycket av det du gjort och är därför inte så bekant med dig som reporter. Men vilket underbart sätt du har! Så avväpnande, spontant och innerligt. Du måste ju vara den typen av människa som har en karisma som fyller ett helt rum.    Och vilket otroligt lärorikt, nyttigt och välgjort program. Det berörde mig verkligen. Både smärtsamt och värmande. Och påminner om att jag, trots att jag inte har pengar i överflöd, har så mycket att vara tacksam för när det kommer till bekvämligheter och möjligheter i livet. Tack!

Alexandra Pascalidou, programledare: Åh så gulligt sista mail! Tack. Nu kommer jag sova gott. Du kan läsa min bok "Bortom mammas gata" om du vill få en känsla för vem jag är. Mest vill jag och redaktionen tacka för att du tittade och chattade!!! God natt!

Moderator: Tack alla som har varit inne och läst och kommenterat ikväll! Intresset är stort för programmet och för frågor som berör dem som tigger på våra gator. För er som inte sett programmet går det att se på SvtPlay. Del två och tre sänds nästa och nästnästa vecka. Hoppas att ni tittar! /redaktionen

 

Anna-Carin: Jag blir bara arg när jag ser programmet. Är dödstrött på alla romer runt om i Sverige. Kläder hängs på tork på allmänna platser. Madrasser och kassar ligger på trottoarerna. Mitt intryck är att romerna inte gör någonting för att förbättra sin situation. Hur skulle det vara om de börjar med barnbegränsning? På t-banan i Sth tigger de pengar och spelar urusel musik. Det stör! SL-kortet är dyrt och vi som arbetar vill ha lite lugn och ro på vägen till eller från jobbet. När ska politikerna lösa det här problemet?

Martin Jönsson, projektledare: Hej Christina. Ja, att människor tigger på våra gator, mitt i vår vardag väcker mycket känslor. Men väldigt få av oss vet särskilt mycket om vilka de är. T ex varför de har så många barn. Det är själva grunden till att vi gör den här serien. Hoppas du fortsätter titta. Längre fram tar ALexandra upp din sista fråga med politiker i Rumänien som ju har huvudansvaret för sina medborgare.

 

 

Läs också:

”Det är public services pulserande hjärta”

10 saker du alltid undrat om tiggeri

Här är de som är med i serien

Han kör de som tigger – i sin porsche