Möt de som tigger i serien

Flori, Bella, Mihai, Ramona och Catalin

I serien Vi kallas tiggare får tittarna bekanta sig med fem människor som lever som tiggare. Här berättar Catalin, Ramona, Flori, Bella och Mihai om sina liv, tankar och drömmar.

Catalin

”Jag önskar mest av allt är att få vara tillsammans med min familj”

Catalin är 21 år och har gymnasieutbildning inom turism. Först och främst vill Catalin ha ett jobb men har trots stora ansträngningar inte fått något och därmed börjat tigga.

– Det var ett riktigt jobbigt beslut för mig. Något som jag inte alls är van vid.

Catalin berättar att det existerar mycket avundsjuka mellan de som tigger.

– Får någon ihop lite mer kommer genast avundsjukan fram, berättar han och fortsätter:

– Om jag sätter mig och tigger kommer en annan tiggare fram och säger ”Om du sitter här och jag på andra sidan får ingen av oss nåt. Kan du gå?”

Viktigast för Catalin just nu är att försöka hitta ett jobb så att han kan uppfylla sin stora önskan: Åka hem till sin familj.

– Det jag önskar mest av allt är att få vara tillsammans med mina vänner och min familj. Hemma. Jag längtar tillbaka till det lättsamma liv jag känner till sen barnsben.

Se hela Catalins porträtt i SVT Play

Ramona

”De fattigaste ger mest”

Ramona är 34 år, har åtta barn och anser sig vara den lyckligaste av mödrar, trots sin fattigdom. När Ramona gifte sig med sin man så hade han ett jobb men tjänade dåligt och hade många familjemedlemmar att försörja. När mannen fick sparken åkte de till Sverige.

– Vi har det mycket bättre här i Sverige jämfört med hemma i Rumänien, berättar Ramona.

Nu lever paret ett liv där de byter av varandra för att åka till Rumänien och vara med barnen. De försöker även skicka med så mycket pengar som möjligt.

– Jag blir väldigt glad åt både pengar och mat. Maten kan jag ju inte skicka hem så jag äter den istället. Om någon har köpt något till mig kan jag inte tacka nej. Jag vill glädja personen genom att äta av maten den köpt till mig.

Ramona berättar även vilka som tenderar att slänga en slant i muggen.

– De fattigaste ger mest. Jag tackar alla svenskar, snälla som elaka. Vi är alla människor.

Se hela Ramonas porträtt i SVT Play

Flori

”Jag ångrar ingenting”

Flori är 17 år och gift med en rom. Detta har inneburit att både Flori och hennes son blivit förskjutna av Floris föräldrar.

– Jag hade ett helt annat liv hemma hos mina föräldrar. Här sitter jag och tigger, hemma har min bror en Ipad, ett Playstation och en telefon av senaste modellen.

Floris föräldrar krävde att hon skulle lämna sitt barn – annars ville de inte veta av henne mer.

– Jag drog ett streck över allt. Allt jag gör från och med nu gör jag för att mitt barn ska få det bra. Jag ångrar ingenting.

Flori vill att hennes barn ska få ”ett normalt liv” men hon tror inte att situationen för romerna kommer ändras inom den närmsta tiden.

– Tiggarna kommer inte åka tillbaka. De kommer hitta andra länder att åka till. De är marginaliserade i Rumänien, stannar de kvar där svälter de ihjäl. Jag är inte en av dem men jag har levt i båda världar och sett diskrimineringen.

Se hela Floris porträtt i SVT Play

Bella

”Jag tycker inte om när folk ger mig mat”

Bella är 54 år och har bröstcancer. Hon berättar att hon lever för sina barn och barnbarn, för att ingen av dem ska tas ifrån henne.

– För det har jag slitit som en hund.

De pengar som Bella får genom att tigga skickar hon till sina sju barnbarn.

– Jag tycker inte om när folk ger mig mat istället för pengar. Då är det bättre än att de inte ger mig nått alls. Om jag får bananer äter jag dem inte, jag gråter. Jag tänker att det är min barnbarn som borde äta de bananerna.

Förr hade Bella ett väldigt slitigt jobb som tvätterska där hon behandlade frätande kemikalier. Därför tycker hon att hennes liv förändrats till det bättre sen hon kom till Sverige.

– Jag tackar svenskarna, alla dessa snälla människor som har hjälpt oss. Jag tackar både de snälla och de elaka för jag har fått ett helt annat liv.

Se hela Bellas porträtt i SVT Play

Mihai

”Det är rena rama katastrofen”

Mihai är 34 år och kom till Sverige för att han saknar utbildning och därför har väldigt dåliga utsikter för att få jobb i Rumänien.

– Jag kom för att söka jobb. Men eftersom jag inte hittade något blev jag tvungen att tigga.

Mihais mål är att hans barn inte ska behöva tigga, utan få bättre förutsättningar än honom.

– Min dröm är att lämna misären jag kommer ifrån. Det är inte normalt att det ser ut som det gör där. Det är rena rama katastrofen.

Att komma till Sverige har varit en räddning för Mihai och hans familj.

– Jag är evigt tacksam mot svenskarna. De hjälper oss att leva. Om de inte hade funnits hade det varit ute med oss.

Se hela Mihais porträtt i SVT Play

 

10 saker du alltid undrat om tiggeri

Alexandra Pascalidou: ”Det här är public service pulserande hjärta”

Pascalidou i Go'kväll: ”Man behöver bara se människan” – se i SVT Play

Vi kallas tiggare har premiär torsdag 7 april klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.