I sommar sänds andra säsongen av Weissensee

Julia Hausmann (Hannah Herzsprung) och Martin Kupfer (Florian Lukas).
Julia Hausmann (Hannah Herzsprung) och Martin Kupfer (Florian Lukas) i Weissensee.

Weissensee är en tysk prisbelönad och populär dramaserie från 2010. En berlinsk Romeo och Julia-saga om kärlek, familjeintriger och samhällskonflikter i familjerna Kupfer och Hausmann i 1980-talets DDR.

I centrum står familjerna Kupfer och Hausmann, i 1980-talets Östtyskland, två familjer som inte kunde vara mer olika varandra. Kupfers är en viktig kugge i den kommunistiska statsapparaten, pappa Hans och den äldsta sonen Falk har topposter inom Stasi. Martin, den yngsta sonen, är polis. Familjen Hausmann tillhör däremot den oppositionella kultureliten. Mamma Dunja är folksångare och dottern Julia har rapporterats som politiskt opålitlig i skolan. De två familjernas öden blir sammanflätade på ett dramatiskt sätt när Martin blir kär i Julia, och familjernas grundvalar slås sönder.

Flerfaldigt prisbelönad

I serien Weissensee ser vi hur DDR-staten var ständigt närvarande, i kärlekslivet, relationen till barnen och karriärmöjligheterna. Vi får också inblick i hur en familj där så gott som alla familjemedlemmar arbetade inom statspolisen kunde se ut. Ett samhällets översta skikt som var mycket priviligerat, men där den sociala kontrollen också var mycket hård. Och vad hände när tron på Östtyskland gradvis luckrades upp under 1980-talet? Weissensee är namnet på en del i gamla Östberlin.


Serien har hyllats som en av de bästa dramaserierna någonsin i Tyskland och har setts av över fem miljoner tyskar. Den anses vara den första serien som verkligen skildrar livet som det var i DDR. Weissensee har vunnit flera priser i hemlandet, bland annat tio German tv awards.

”Välgjort och med bra skådisar”
Serien togs väl emot även här i Sverige när den hade premiär i början på augusti 2013. På sociala medier skrev tittarna ”Weissensee - tysk dramaserie på @svtplay - riktigt bra! #tips” ”Tack #SVT för att ni har börjat visa tyska kvalitetsserier. Jag är hooked på #Weissensee”, ”Underbart tyskt drama”, ”Klart jag skulle tycka att #Weissensee var jävligt habil tv”, ”Kan rekommendera #weissensee på #svtplay. Välgjort med bra skådisar, inte minst Hannah Herzsprung (vilket fint namn!) och Katrin Sass.” och ”Har sett das Leben die Anderes, Weissensee och krigets unga hjärtan och vill bara fortsätta kolla!”.

Även tidningarna var positiva till den tyska dramaserien. ”SVT fortsätter sin föredömliga satsning på tysk tv med Weissensee”, ”Östtyska Romeo och Julia är bedårande tv-dramatik” (Aftonbladet), ”Weissensee" är en bra berättad dramaserie med goda skådespelare i vackra miljöer” (Kvällsposten).


SVT sänder säsong 2 under sommaren
Första säsongen handlar om åren 1980-85, och säsong 2 (sändes hösten 2013 på den tyska Public Service-kanalen ARD) sträcker sig fram till åren före murens fall. Den andra säsongen kommer att sändas i sommar i SVT.

Manus: Annette Hess.

Regi: Friedemann Fromm.

Weissensee

Tysk dramaserie