Experten: Wolf Hall förvandlar Cromwell från skurk till hjälte

Historikerna i Storbritannien är oense om bilden av Thomas Cromwell i Wolf Hall.

Författaren Hilary Mantel omvandlade bilden av Thomas Cromwell – från skurk till en riktig hjälte. Det säger flera historiker i Storbritannien efter tv-serien om mannen som blir kung Henrik VIII:s högra hand.

– Om man överhuvudtaget hört talas om Thomas Cromwell innan så hade det varit som en skurk, säger historikern Tracy Borman på Historic Royal Palaces till Daily Mail.

Innan tv-serien blev verklighet sade hon att de flesta människor nog associerar namnet Cromwell med Oliver Cromwell i stället för Thomas. Borman medger för Daily Mail att Mantel kommit närmare sanningen om Cromwell än många andra historiker.

– Att Mantel kommit under skinnet på Cromwell på det privata planet är vad hon gjort så bra. Plötsligt hade vi en Cromwell som alla förälskade sig i. Han är en kärleksfull familjefar, smart och lojal mot sin kung, säger Borman.

– Man kan förlåta honom för allting. Wolf Hall är kanske lite för sympatisk, men man kan absolut förlåta honom för mer än han tidigare fått credit för, säger historikern.

Men historikern Simon Schama håller inte med. Han har öppet kritiserat seriens porträtt av Cromwell.

– När jag gjorde forskning för A History of Britain så skrek handlingarna att Thomas Cromwell i själva verket var avskyvärd, självupptagen och ett mobbande monster som fulländade statsterrorn i England. Han fick fram bekännelser under tortyr, säger han till Financial Times enligt Express.

– Visst var Cromwell en bra familjefar. Men det var även Himmler, säger Schama.