Thomas More – humanist eller grym fanatiker?

OBS: Varning för spoiler. Har du inte sett senaste avsnittet av Wolf hall och inte vill veta hur det går i serien – sluta läs nu. För ett och annat här nedan avslöjar klart vad som väntar den engelska politikern, författaren och senare helgonförklarade Thomas More.

För den som har följt serien Wolf hall som just nu går på Sveriges television vet att senaste avsnittet var signerat författaren Thomas More. Och det slutar inte gått för den tiden allmänt ansedda humanisten. Men vem var han egentligen?

Sextimmars arbetsdag och lika rättigheter för män och kvinnor
Thomas More är kanske mest känd för sitt litterära verk, ”Utopia”. Boken tar sin utgångspunkt på ön Utopia. Till skillnad från den egoistiska samtid Thomas More själv verkar och lever så styrs Utopia med förnuft och en tämligen omfattande religionsfrihet. Det existerar ingen privat egendom, allt ägande är i stället kollektivt. Män och kvinnor erhåller samma utbildning och deltar i samhället på lika villkor. Och arbetsdagarna skulle inte vara längre än sex timmar.

Tvingade fram bekännelser genom tortyr
Men även om Thomas More ansågs som en ledande humanist av sin tid, var han en djupt troende katolik som inte tvekade att tvinga fram bekännelser från misstänkta kättare. Hur det ligger till med är svårt att veta i dag, men vissa källor påstår att han till och med ska ha torterat en misstänkt i sitt eget hem för att få fram en bekännelse.

Vad man i alla fall vet är att antalet brända kättare på bål ökade dramatiskt under tiden More var lordkansler, kungens främste rådgivare och tjänsteman, som han befordrades till 1529.

Döms för högförraderi och halshuggs
Henrik VIII tröttnade på sin drottning, Katarina av Aragonien, och ville låta annulera äktenskapet. Något som väckte stort motstånd bland katoliker och då även Thomas More. 1532 lämnade han därför sitt ämbete som lordkansler. Motviljan mot den kyrkliga nyordningen i England ledde till att Thomas More fängslades 1534 och halshöggs 1535.

Thomas Mores livshändelser i korthet:
Född 1477/1478:
Son till advokat. Studerar på Oxford och blir senare själv advokat.

1510: Börjar tjänstgöra som talskrivare, tolk och rådgivare för Henrik VIII.

1515: Kommer ut med kritiska skildringen av Rikard III och publicerar året senare boken, ”Utopia”.

1521: Adlas till Sir Thomas More och utses till kungens personliga ekonomiska rådgivare. Två år senare vald till talman i Underhuset.

1529: Efter kardinal Thomas Wolseys fall utses Thomas More till ny lordkansler, kungens främste rådgivare och tjänsteman.

1534: Arresteras för att vägra den nya kyrkordningen i England, som utsåg Henrik VIII till ”det enda högsta överhuvudet på jorden över kyrkan i England”. Halshuggs året därpå för högförräderi i Towern.

1935: Helgonförklaras av påve Pius XI.

Avsnitt fyra av Wolf hall, om Thomas Mores sista dagar i ökända Towern ser du här >> (Kan ses till 22 juli 23.59 2015).

Källa: Wikipedia och Nationalencyklopedin.