Paul Auster i samband med utgivningen av ”Illusionernas bok”. Foto: TT/Claudio Bresciani

Författaren Paul Auster blir ordförande för amerikanska PEN

Uppdaterad
Publicerad

Från 2018 tar den Brooklyn-baserade författaren Paul Auster tar över ordförandeskapet för den amerikanska PEN-klubben. Trumps valseger övertalade honom att tacka ja till uppdraget.

Paul Auster säger till den brittiska tidningen The Guardian att han fram till nu inte velat axla ansvaret som ordförandeförandeskapet innebär men att han sedan Trump valdes till president tvivlat på om han kan leva med sig själv om han inte gör det. Från och med 2018 tar han över ledarskapet för författar- och yttrandefrihetsorganisationen PEN America.

– Ända sedan Trump vann valet har jag brottats med hur jag ska leva mitt liv framöver, säger Auster till The Guardian och kommenterar sitt framtida uppdrag:

–Jag ska uttala mig så ofta jag kan.

New York-trilogins skapare

Paul Auster har varit en viktig röst på den amerikanska – i synnerhet den New York-baserade – litteraturscenen i 30 år. Han fick sitt publika genombrott 1987 med New York-trilogin. Även hans böcker ”Dårskaper i Brooklyn” och ”Illusionernas bok” har rönt stora framgångar. Paul Auster är gift med författare Siri Hustvedt.

Organisationen PEN America leds idag av av författaren Andrew Solomon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.