Ett av de raderade konton som har brutit mot Youtubes regler, som bland annat inte tillåter ”vilseledande verksamhet”. Foto: Skärmbild

Youtube raderar flera utpekade ”trollkonton”

Uppdaterad
Publicerad

Två Youtubekonton som pekats ut som kontrollerade av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har stängts av från plattformen.

Enligt Youtube har kanalerna brutit mot plattformens riktlinjer och därför raderats efter granskning.

Det rör sig om kontona ”Filosofifabriken” och ”Jimmiemoments” och som enligt TV4:s Kalla Fakta varit så kallade ”trollkonton” som drivits av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, utan att detta har framgått för kanalernas tittare.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Det rapporterar journalisten Emanuel Karlsten, ordförande för Medieakademien och programledare i ”Mediepodden”.

Bryter mot reglerna

Enligt Google, som äger plattformen Youtube, har de två kanalerna raderats efter en intern granskning. De bedöms ha brutit mot förbudet mot ”spam, bedrägerier och annan vilseledande verksamhet”

– Vi har tydliga regler för vad som får finnas på Youtube, och tar bort innehåll som bryter mot dessa, skriver en talesperson för Youtube till SVT.

– Spam, bedrägerier och annan vilseledande verksamhet är inte tillåtet på plattformen. Våra policyer gäller lika för alla och tillämpas konsekvent, oavsett hur innehållet har skapats eller kreatörens politiska åsikter.

Stor räckvidd

Enligt Karlsten har en av kanalerna publicerat över 300 videos förra året, med en räckvidd på sex miljoner visningar. Medieakademin rankade kanalen som den 110:e största i Sverige 2023.

En tredje Youtube-kanal som pekats ut av Kalla Fakta finns fortfarande kvar, men har bara en video tillgänglig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Kalla Faktas avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabriker”

TV4:s granskande program Kalla Fakta har under flera månaders tid gjort ett så kallat ”Wallraff”: En reporter har med dold kamera jobbat för mediekanalen Riks och Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, och dokumenterat verksamheterna inifrån.

I deras granskning framkommer bland annat att SD:s kommunikationsavdelning haft 23 konton på Youtube, Facebook, Instagram och Tiktok, utan att det framgår att de drivs av partiet.

På kanalerna har man publicerat inlägg som både kritiserar politiska motståndare och de andra Tidöpartierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet