Forskaren Terence Fell menar att bostadsbrist skapar utsatta områden. Nu finns det tecken på att det kan vara på väg att vända på en del håll. Foto: SVT

Forskaren positiv om utvecklingen i utsatta områden

Publicerad

Utsatta områden i Sverige skiljer sig inte särskilt mycket från utsatta områden i andra länder. Problemen och orsakerna är desamma. Det menar forskaren Terence Fell vid Mälardalens högskola.

Han forskar om utsatta områden, hur de skapas och vad som särpräglar dem. Enligt honom skapas utsatta områden på samma sätt oavsett var man är. Personer med mindre pengar trängs ihop i samma områden, eftersom det bara är där de har råd att bo.

Likadant överallt

Det i sin tur leder till att kriminalitet och otrygghet breder ut sig. Skillnaden mellan exempelvis Brixton i London och Fröslunda i Eskilstuna är främst storleken, menar Terence Fell.

Val 2018 Sörmland

– Det är samma problematik i Fröslunda och Lagersberg som man ser i ett amerikanskt ghetto eller i afrikanska huvudstäder, säger han.

Fler bostäder en lösning

Enligt Terence Fell finns det dock en ljusning. I takt med att det byggs fler bostäder borde trycket på områdena avta, menar han.

Mer om Terence Fells tankar hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet