Migrationsverket: 14 000 ukrainare har kommit till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 76 000 ukrainska flyktingar väntas söka skydd i Sverige före halvårsskiftet enligt Migrationsverkets huvudscenario.

Myndigheten beräknar att kostnaderna för mottagandet då kommer att uppgå till nära 10 miljarder kronor.

Drygt tre miljoner människor har flytt från Ukraina och än fler befinner sig på flykt i landet, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff med Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik på fredagen.

– Kriget i Ukraina har nu pågått i över tre veckor och har gett upphov till den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, säger Ygeman.

Antalet flyktingar väntas öka

Hittills har runt 14 000 flyktingar kommit till Sverige. Ribbenvik uppger att totalt cirka 76 000 ukrainare kommer att söka skydd i landet före halvårsskiftet.

Migrationsverket har just nu kapacitet att ta emot omkring 2 000 ansökningar per dag. Men från och med måndag öppnar möjligheten för digital ansökning.

– Det kommer att lätta på köer och utöka kapaciteten radikalt.

Nära 10 miljarder krävs

För att Sverige ska kunna ta emot alla som söker sig till Sverige behövs ytterligare 40 500 boendeplatser tas fram. Det skulle kosta 9,8 miljarder kronor enligt Migrationsverkets beräkningar som överlämnas till regeringen på fredagen. Ygeman framhåller att en stor del en stor del av de miljarderna skulle kunna tas från biståndet.

Det högsta scenariot skulle innebära 212 000 flyktingar till Sverige fram till sista juni, vilket skulle kräva 160 000 boendeplatser. Då skulle kostnaderna i stället uppgå till 30 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.