Anna Ekström och Gustav Fridolin. Foto: TT

Presskonferens om Timss-resultaten

Uppdaterad
Publicerad

Svenska elever presterar bättre i matematik i årskurs 4 och 8, och bättre i naturvetenskap i årskurs 8. Det visar den senaste internationell Timss-undersökning. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström kommenterar resultaten på en presskonferens.

– Detta är en arbetsseger för Sveriges lärare, rektorer och elever. Ansträngningarna har gett resultat och detta ska vi nu bygga vidare på, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin påpekar dock att man är långt ifrån nöjda, eftersom ojämlikheten i svensk skola växer.

Läget i svenska skolan 2016

– Bakgrund och hemförhållanden spelar fortfarande en stor roll för elevers prestation. Detta är ett stort orosmoln, säger utbildningsministern.

Tapp i Fysik

Anna Ekström, gymnasieminister och tidigare generaldirektör för Skolverket är överlag nöjd med resultaten, men påpekar att det finns en del arbete kvar att göra.

– Vi ser ett fortsatt kunskapstapp i fysik. Vi ser att Sverige presterar i nivå med internationellt genomsnitt men ändå är det ett försämrat resultat.

Ekström talar om att det har gjorts insatser på matematikområdet.

– Det man tänker på är Alliansens matematiklyft, men även huvudmän som gjort insatser. I fysik är det inte alls samma kompetensutveckling som i matematik. Det stämmer till eftertanke att vi ska ha en hållbar inriktning för kompetensutveckling, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget i svenska skolan 2016

Mer i ämnet