Foto: TT

SVT avslöjar: Borg miljardhöjer skatten

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg kommer i dag att föreslå höjd skatt på flera miljarder kronor, erfar SVT.

Finansministern har kallat till en presskonferens på finansdepartementet klockan nio på förmiddagen för att presentera en ny prognos över hur svensk ekonomi utvecklas. I samband med denna presskonferens ska han också en skattehöjning ”på åtskilliga miljarder kronor”, enligt uppgifter till SVT.

Slut med inkomstskattesänkningar

Den senaste veckan har regeringen signalerat en omläggning av den ekonomiska politiken. När konjunkturen förbättras ska de ekonomiska stimulanserna växlas ner. Nya reformer ska finansieras fullt ut inom budgeten, eller ”krona för krona” som finansministern uttrycker saken. Samtidigt har både han och statsministern deklarerat att det är slut med stora inkomstskattesänkningar. För att finansiera nya reformer blir det i stället skattehöjningar, enligt Anders Borg.

Val 2014

Redan i helgen presenterade finansministern förslag till höjd alkohol- och tobaksskatt på cirka en miljard kronor. Samtidigt aviserade han en höjning av den koldioxidrelaterade fordonsskatten, dvs höjd skatt på större bränsleslukande bilar. Den här skattehöjningen motsvarar en till en och en halv miljard kronor. Och i morgon kommer alltså besked om ytterligare en omfattande skattehöjning.

Orsaken till att regeringen föreslår dessa skattehöjningar är bland annat en konsekvens av finansministerns besked att alla satsningar ska vara fullt ut finansierade. Regeringen vill nu skaffa sig ett reformutrymme inför vårpropositionen och höstens valrörelse.

Vill störa S valstrategier

Samtidigt vill regeringen kasta grus i det socialdemokratiska valmaskineriet. En striktare hållning i synen på hur reformer ska betalas innebär ju också att de politiska motståndarnas handlingsutrymme begränsas. När regeringen nu föreslår höjda skatter på ett antal områden vill man också försvåra för Socialdemokraterna att angripa alliansen för att vilja sänka skatten.

En annan förklaring är att regeringen efter höstens skattedebatt i riksdagen drar slutsatsen att väljarna inte vill ha fler skattesänkningar. I stället är det nu åtgärder inom framför allt skolan som diskuteras. Pisa-rapporten före jul skakade om såväl väljare som politiker. De skattehöjningar som nu föreslås av regeringen ska främst gå till satsningar på skolan, bland annat sommarskola och en tio-årig grundskola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet