Foto: Björn Lockström

Ungdomskravaller i Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar kastade sten mot polis, vandaliserade och satte eld på en skola samt satte bilar i brand.

Oroligheterna började vid 18.30-tiden på onsdagskvällen när en polispatrull gjorde ett ingripande och möttes av stenkastning.

Vid 22.30-tiden kom nästa larm. Då vandaliserades Bussenhusskolan, en låg- och mellanstadieskola, som också stacks i brand.

-De materiella skadorna på Bussenhusskolan är omfattande. Det blir bekymmersamt när skolan är tänkt att öppna igen efter helgen. Där finns även en förskola, säger Simon Jonasson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Två misstänks för våldsamt upplopp

Under kvällen greps sju ungdomar som alla släpptes på torsdagen. Två är misstänkta för bland annat skadegörelse och våld mot tjänsteman.

-Två av dem är misstänkta för våldsamt upplopp, säger Björn Knutsson, stationsbefäl vid Västerortspolisen.

Vandaliserade badhuset

Totalt var ett 30-tal ungdomar inblandade i oroligheterna. De vandaliserade också delar av badhuset och Tensta gymnasium.

Under kvällen var upp till 21 polispatruller från flera polisdistrikt på plats i Stockholmsförorten Tensta. Trots det lyckades tonåringarna sätta bilar i brand vid 00.30-tiden.

Ingen skadad

Ingen människa kom till skada under oroligheterna som klingade av under morgontimmarna.

Polisen har fått in tio anmälningar om brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.