Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör butikschefen Karl-Johan Samuelsson berätta om varför han tycker att det är viktigt att hjälpa polisen i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Butikschefen i Karlskrona om samarbetet med polisen: ”Nu kan vi göra något åt saken”

Publicerad

Varje dag hanteras nästan 100 brev och paket på Hemköp i Karlskrona. För chefen Karl-Johan Samuelsson är det viktigt att butiken hjälper polisen att stoppa misstänkta försändelser med narkotika.

– Polisen är här ibland och hämtar paket, säger han.

Att butiken ska larma polisen är inget krav, men sedan ett år tillbaka finns möjligheten. Detta sedan en ändring i postlagen.

– Vi har tidigare varit tvingade att hålla tyst på grund av lagen, då var det sekretess. När vi reagerar på något som vi tycker är fel så kan vi göra något åt saken nu, säger Karl-Johan Samuelsson.

Hör honom berätta om hur butikens rutiner ser ut när de får in en misstänkt försändelse i klippet ovan.

ÄNDRINGEN I POSTLAGEN

Hösten 2022 beslutade regeringen att ändra i postlagen med hänvisning till tystnadsplikten för personal i postverksamhet.

Postförsändelser som väger mindre än två kilo har omfattats av tystnadsplikt, det är den tystnadsplikten som har ändrats.

Lagändringen började gälla från den 2 januari 2023 och innebär att den som arbetar i postverksamhet får bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott, om brottet kan ge fängelse.

Det kan till exempel handla om brev med misstänkt narkotika, men även andra illegala varor som kan skickas via post.

Ändringarna gäller även företag som bara levererar paket.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.