Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pedofilen om hur medicineringen fungerade på honom – och hans tankar om att fortsätta med den eller inte. Foto: Henrik Friberg/SVT

Svårt att bli botad från pedofili: ”Livrädd att återfalla”

Uppdaterad
Publicerad

Terapi och medicinering är de vanligaste behandlingsmetoderna för män med diagnostiserad pedofili. Men att bli helt botad är svårt.

Se hela reportaget ovan om hur det är att leva med pedofili och vilka möjliga utvägar det finns.

Det finns i dag inget direkt botemedel mot pedofili, men däremot har det tagits fram flera behandlingsmetoder som lindrar och förebygger symptomen.

Ur en pedofils perspektiv

En av de vanligare behandlingarna i dag är testosteronhämmande mediciner, som antingen kan tas som tabletter eller injektioner. Slarvigt har det kallats för ”kemisk kastrering”, trots att effekten bara håller i några månader.

– Jag fick en spruta när jag satt på anstalt, och den hjälpte. Den tog helt bort sexsuget och slog ut de kroppsliga funktionerna. Men tankarna i huvudet fanns kvar, det hjälpte den inte mot, säger pedofilen som SVT har intervjuat.

Medicinering bara frivilligt

Det går inte i dag att påtvingas testosteronhämmande medicinering, utan behandlingen kan bara genomföras på frivillig basis.

– Jag har funderat på att fortsätta med sprutorna. Men jag vill ju kunna ha ett normalt sexliv med vuxna också, annars mår jag dåligt.

Du beskriver att du är rädd för återfall, och dagligen har sexuella tankar om barn. Ska det verkligen vara upp till dig att bestämma om du vill fortsätta med sprutan eller inte?

Nej, alltså. Jag vet inte, man blir nog tvungen att ta den.

Hit kan du vända dig:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du har sexuella fantasier om barn:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

Project Bridge – Forskningsprojekt med kostnadsfria hjälpinsatser. Erbjuder anonym hjälp online, tillgängligt globalt.

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur en pedofils perspektiv

Mer i ämnet