Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Henriksson har varit med sedan starten, spela klippet för att höra honom berätta om upptäckterna genom åren. Foto: Karin Karltun, SVT Arkiv

Tjugo år efter första fyndet – nu släpps boken om Västra Vång

Publicerad

2004 hittades de första fynden på Västra Vång. Sedan dess har det skett utgrävningar nästan årligen och flera spektakulära upptäckter har gjorts. Nu släpps boken som sammanfattar det tjugo år långa projektet.

Det var när Karlskrona kommun skulle starta upp ett vattenreningsprogram på Johannishusåsen som arkeologer fick möjlighet att göra utgrävningar.

Nu släpps alltså boken om projektet som har titeln Västra Vång – An Iron Age Settlement in Blekinge. Den vänder sig främst till arkeologer och historieintresserade.

– Det är ett sätt att komma ut till kollegor i Europa och Skandinavien så att man kan prata vidare om platsen, säger Mikael Henriksson som är 1:a antikvarie och arkeolog på Blekinge museum.

”Kul att bara hitta en boplats”

Han har själv varit med sedan den första utgrävningen.

– Först var det kul att bara hitta en boplats, det är ganska ovanligt säger han.

Boplatsen Västra Vång ligger i Ronneby kommun längs Tvingvägen och under åren har det gjorts flera spektakulära fynd från järnåldern på platsen.

Spela klippet för att höra om några av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.