Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lite jobbigt” – Följ med till vattentanken i centrala Leksand där 13-årige Loke och några andra Leksandsbor hämtar dricksvatten. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Efter försök till skadegörelse: Invånare i Leksand uppmanas koka dricksvattnet – kommunen i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Leksands kommun uppmanas att koka sitt dricksvatten. Information gick ut till invånarna under måndagskvällen efter att ett försök till skadegörelse upptäckts vid en av dricksvattenanläggningarna. Kommunen har gått upp i stabsläge.

– Vi bedömer att händelsen kräver samordning på ett annat sätt än den dagliga verksamheten, så nu jobbar vi utifrån en krisledningsplan, säger kommundirektör Caroline Smitmanis Smids.

Uppmaningen att koka vattnet gäller alla i Leksands kommun som är anslutna till kommunalt vatten.

Ett försök till skadegörelse upptäcktes under måndagen vid en av dricksvattenanläggningarna, och med anledning av det har Dala Vatten och Avfall gått ut med kokningsrekommendationen som en försiktighetsåtgärd.

Vattentankar uppställda

I nuläget är det inte känt om dricksvattnet innehåller något som kan orsaka sjukdom, uppger Dala Vatten och Avfall. I händelse av sjukdom uppmanas drabbade att kontakta sjukvården via 1177 eller vårdcentralen.

Dricksvattentankar finns uppställda i centrala Leksand, men i första hand uppmanas invånarna i kommunen att koka och använda vattnet från kranen.

Polisen vill ha in tips

Efter upptäckten att någon brutit upp luckorna till en vattenreservoar upprättades en polisanmälan om skadegörelse, men utredningen har redan lagts ner.

– Det går inte att utreda vidare på grund av att det vistats alldeles för mycket folk på platsen, berättar polisens presstalesperson Sophia Jiglind.

Om någon gjort iakttagelser på plats som kan vara av betydelse uppmanas man att höra av sig till polisen.

Detta ska du göra när din kommun rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.