Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här hoppas ”Sara” på med tidigt inspelade mobilförhör vid våld i nära relation. ”Sara” heter i verkligheten något annat och hennes röst i videon är utbytt. Foto: SVT

”Ångrade mig flera gånger” – därför kan det vara svårt att anmäla sin partner

Uppdaterad
Publicerad

Sara levde med en våldsam partner i flera år. Hon vet hur svårt det kan vara att orka och våga anmäla sin partner och ser därför mestadels positivt på att polisen genomför tidiga förhör med mobiltelefon vid brott i nära relation.

”Sara” som bor i norra Dalarna var under flera år tillsammans med en man som på olika sätt misshandlade henne.

Relationen tog slut efter en händelse där ”Sara” fått söka hjälp hos en granne och polis tillkallades. Hennes partner polisanmäldes och hon bestämde sig för att vittna mot honom i rätten.

– Jag hann ångra mig flera gånger innan rättegången för jag var rädd för honom och vad kunde han kunde göra. Men när jag fick reda på att han även misshandlat andra kvinnor bestämde mig för att sätta stopp för honom genom att fullfölja min anmälan.

Många ärenden läggs ner

I Dalarna anmäls cirka 650 ärenden per år som rör våld i nära relation, men långt ifrån alla går vidare till rättegång. Ungefär 30 procent går till åklagare som är första steget till en eventuell rättegång.

Polisen filmar tidiga förhör vid brott i nära relation

I januari 2022 kom en ny lagändring som innebär att tidiga förhör som filmats på plats av polis kan användas som bevis vid domstolarna. Den typen av förhör kan genomföras vid alla typer av brott men är just nu prioriterade av polisen i Dalarna vid brott i nära relationer.

Det ser ”Sara” mestadels fördelar med, men hon tänker också att det kan vara svårt att bli filmad i en utsatt position.

– Man är så nedtryckt och rädd efter en sådan relation och ofta har man kanske känslor kvar för mannen. Då kanske kvinnan som filmas känner press över att hon inte kan ta tillbaka det hon sagt. Då måste det vara en polis som har kunskap om brott i nära relation så hon känner förtroende. Det krävs så lite för att man ska ångra sig.

”Sara” heter i verkligheten något annat och hennes röst är utbytt. Hennes före detta partner dömdes till fängelse för bland annat olaga hot och misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.