Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Marie Hedenskog som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävle är nöjd över att mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för utbyggnad av Valbo Köpcentrum. Foto: SVT /Jan-Peter Eriksson

Pilträden som kan stoppa utbyggnad av Valbo köpcentrum

Publicerad

Planerna på en utbyggnad av Valbo Köpcentrum ser i nuläget ut att ha stoppats. Naturskyddsföreningen i Gävle överklagade kommunens detaljplan och Mark- och miljödomstolen ger dem rätt. Orsaken är en trädallé som inte får avverkas.

– Vi blev glada och hoppas kommunen skrinlägger planerna, säger Ann-Marie Hedenskog som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävle.

Biotopsskyddade träd

Det handlar om pilträden som står längs bilvägen vid Valbo köpcentrum. Eftersom det till övervägande del handlar om vuxna träd som dessutom tillhör en allé anser mark- och miljödomstolen att träden är biotopsskyddade.

– Det kommer som en stor överraskning för oss, säger Jonas Gustavsson, Sverigechef på Eurocommercial Properties som äger Valbo köpcentrum. Företaget hade bland annat planer på att utöka med tre snabbmatsrestauranger och nu överväger företaget att överklaga beslutet.

Överväger överklagan

Även Anders Ekman (C) som är samhällsbyggnadsnämndens ordförande funderar kring hur man kommer gå vidare:

– Vi har möjlighet att överklaga men har inte bestämt oss hur vi ska göra. Anders Ekman konstaterar att domen innebär en försening och att man tittar på om det eventuellt finns några snabbare vägar fram.

Klimat- och miljöskäl bakom överklagan

Fast även om Naturskyddsföreningen är nöjda med Mark- och miljödomstolens handlade huvudskälen om annat än pilträden:

– I första hand var det av klimat- och miljöskäl. Man har ju politiska mål att minska koldioxidutsläppet och minska privatbilismen, säger Ann-Marie Hedenskog som menar att en utbyggnad kommer att innebära ökad biltrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.