Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På knappt en månad dog tre personer i samband med arbete i Gävleborg. Hör Ola Hansson, projektledare hos Arbetsmiljöverket, om dödsolyckorna. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Tre döda i jobbet i Gävleborg – på mindre än en månad

Uppdaterad
Publicerad

På knappt en månad dog tre personer i samband med arbete i Gävleborg. Det kan bli ytterligare ett rekordår för arbetsrelaterade dödsolyckor. Hittills i år har 17 personer dött i arbetsplatsolyckor i Sverige – fler än samma period förra året.

– Ingen ska behöva riskera att omkomma i jobbet eller av jobbet, säger Ola Hansson, projektledare för Arbetsmiljöverkets nollvision i dödliga arbetsolyckor.

Förra året var ett rekordår för dödsolyckor i arbetet. 63 personer dog i arbete – den högsta siffran sedan 2011, visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Fler döda i arbetsplatsolyckor

Under perioden januari till april 2023 dog 14 personer i jobbet – i år är den siffran 17 personer samma period.

– Statistiken är ingenting vi kan säga något om i dagsläget utan det kräver en djupare analys, säger Ola Hansson.

I nuläget har Arbetsmiljöverket 16 registrerade dödsolyckor på sin hemsida, då mannen som avled efter olyckan i Bollnäs ännu inte förts in i den offentliga statistiken.

Hur ser ni på arbetsgivarnas arbete att förebygga dödsolyckor?

– Det är många brister i det förebyggande arbetet och i riskbedömningen för varje arbetsmoment. Antingen görs det inte alls eller så görs bristande bedömningar, säger han.

DÖDSOLYCKORNA I GÄVLEBORG

30 mars: En man i 75-årsåldern drunknar i samband med arbete vid en vattenkraftstation i Åshammar utanför Sandviken.

5 april: En man som arbetar vid ett vårdboende i Bollnäs faller baklänges och skadar sig i arbetet. Han avlider på sjukhus några dagar senare, enligt Ljusnan.

18 april: En man faller från hög höjd i samband med ett rivningsarbete på en arbetsplats i Gävle. Mannen förs till sjukhus men avled av sina skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.