Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Jenna och Sara på ett träningspass när de berättar om fördelarna med att ha en springkompis. Foto: Aina Olsson/SVT

De träffades genom löpningen: ”Man kan springa ett halvmaraton – och bara njuta”

Uppdaterad
Publicerad

Jenna Blomdahl, 35, och Sara Ryström Norén, 37, blev vänner när de gick i löparskola tillsammans. Nu tränar de långdistanser och nästa mål är att springa Göteborgsvarvet tillsammans.

Allt fler unga kvinnor börjar löpträna, det märks bland annat på en kraftig ökning av kvinnliga deltagare i motionslopp.

Jenna har sprungit i sex år, men vägen har inte varit spikrak. Strax efter hon hade satt igång fick hon problem med sina knän på grund av löpningen. Med hjälp av rehab är hon nu på banan igen. I dag springer hon bara för att njuta.

Sprang i löparskola

För att lära sig mer om springteknik började Jenna i en löparskola, det var där hon träffade Sara, en ny vän och springpartner. Även Sara har behövt ta hjälp på vägen för att till slut kunna njuta av löpningen igen.

I klippet ovan berättar Jenna och Sara om vad de lärt sig om löpning genom åren.

Trenden: Fler kvinnor satsar på löpning och motionslopp – stor ökning på ett år

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intresset för löpning bland unga kvinnor ökar kraftigt. Se mer om trenden i klippet. Foto: Aina Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.