Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lukas” besöker platsen där hans vän mördades. Han misstänktes under en kort tid för mordet och tvingades efter det lämna orten. Nu är han tillbaka i Örkelljunga. Hör honom berätta i klippet. Foto: Simon Melin/SVT

”Lukas” tvingades lämna Örkelljunga efter mordet: ”Fick inte sörja min vän”

Uppdaterad
Publicerad

Han tvingades bo på hemlig ort i nästan två månader efter att ha misstänkts för mordet på en nära vän. Nu är ”Lukas” tillbaka i Örkelljunga.

– Jag kunde inte gå på begravningen men nu kan jag sörja honom, säger han.

Det var natten till den 14 januari som en 16-årig kille dödades med ett vasst föremål i en gångtunnel i centrala Örkelljunga. Samma kväll greps ”Lukas” misstänkt för mordet på sin vän och klasskompis. ”Lukas” satt och spelade tevespel i sitt hem när kompisen dödades. Senare samma natt greps han misstänkt för mord.

Tillbaka i Örkelljunga

Han avskrevs helt från ärendet efter ett dygn men tvingades därefter ta emot både hat och hot på bland annat sociala medier. I samråd med socialtjänsten och polisen lämnade han Örkelljunga och bodde på hemlig ort i nästan två månader.

16-åring död i Örkelljunga

– Jag kunde inte sörja tillsammans med de andra och med tanke på allt annat som hände var det i början svårt att ta in vad som hänt honom.

Nu är han tillbaka hemma i Örkelljunga. Hatet och hoten har lagt sig och han kände sig välkommen tillbaka i klassen igen.

– Jag kunde ju inte vara borta hur länge som helst. Och när jag väl kom tillbaka mötte många mig med kärlek, säger han.

Vet fortfarande inte varför han greps

Samtidigt känner han sig märkt av den senaste tidens händelser.

– Jag har hela tiden en känsla av att någon vill mig illa och har blivit väldigt försiktig. Ibland känns det ändå som att folk tror att jag är skyldig trots att jag är helt frikänd, säger han.

Det råder än så länge sekretess kring mordutredningen och Lukas vet fortfarande inte varför han misstänktes.

– Det tänker jag på hela tiden. Det är jobbigt. Ingen annan vet ju heller och då blir det massor av spekulationer.

Två andra pojkar, 15 och 16 år, sitter häktade misstänkta för mordet sedan början av februari. Åklagaren väntas väcka åtal om några veckor.

Fotnot: ”Lukas” heter egentligen något annat. Av hänsyn till berörda och av publicistiska skäl har SVT valt att inte använda hans riktiga namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring död i Örkelljunga

Mer i ämnet