Jimmie Åkesson framför en pappfigur föreställandes en polis i verklig storlek. Foto: svt

Fruktattack mot Jimmie Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom Sverigedemokraternas kampanj för fler poliser till Örebro. Jimmie Åkessons möte med folk på Stortorget började avvaktande och avslutades med att någon kastade frukt mot partiledaren.

Kampanjen lockade ett knappt hundratal åhörare till centrala Örebro. De som väntade på ett tal från partiledaren blev besvikna. Jimmie Åkesson valde istället att prata med dem som samlats runt honom.

Lola Grönqvist fick stå relativt nära för att höra Jimmie Åkesson prata med dem som stod närmast.

– Vi lever i ett demokratiskt samhälle, svarar hon på frågan om varför hon var på plats. Sverigedemokraterna måste ju får prata dom också.

Tim Eriksson, Magnus Käll och Simon Brogren Rask hade olika anledningar till sitt besök på torget.

– Jag vill lyssna direkt på vad Jimmie Åkesson har att säga, säger Tim Eriksson. Media är alltid så negativa. Jag vill skapa mig en egen åsikt.

Magnus Käll är fascinerad över hela situationen:

– Kul att se hur det fungerar runt omkring,  säger han och pekar på pressekreterare, poliser och andra som stöttar pratiledaren.

– Att fler poliser blir synliga på gator och torg skulle motverka brott, tror Simon Brogren Rask.

Tysta motdemonstranter

Just frågan om fler synliga poliser på gator och torg är det som Sverigedemokraterna vill lyfta fram denna dag. Men alla är inte övertygade. På andra sidan gatan pågår en tyst motdemonstration. Carin Fröjd, Erik Andersson och några fler vänner står med en banderoll mellan sig: ”Nationalism föder rasism”.

– Det här handlar inte om fler poliser egentligen, menar Carin Fröjd. Som vanligt går Sverigedemokraternas problemformulering går alltid ut på att allt är invandrarnas fel – även frågan om trygghet.

– Sverigedemokraterna vill ställa människor mot varandra, säger Erik Andersson. Vi är här för att visa civilkurage och för att visa att alla håller inte med om deras åsikter.

Jimmie Åkesson (SD) tycker trots allt att stämningen är god och att många han pratat med verkligen är där för att diskutera bristen på synliga poliser. Bristen på synliga poliser har Sverigedemokraterna valt att illustrera genom att ställa upp polismän i naturlig storlek i papp.

– Det finns undersökningar som visar på att poliser ägnar allt för liten tid åt att vara ute på fältet och istället hamnar bakom skrivbordet.

Frukt viner genom luften

Samtidigt menar Jimmie Åkesson (SD) att poliserna som sköter utredningar och administration också borde bli fler.

– Det gör också ett mycket viktigt arbete men att få fler poliser ut på gatorna är det som är viktigast för att öka tryggheten och säkerheten i samhället.

Mitt under intervjun viner plötsligt apelsiner och clementiner genom luften. Den enda som träffas är jag som får en apelsin på sidan av hakan och en på benet. Det hela är snabbt över och Jimmie Åkesson konstaterar att det är sådant som händer ibland när han är ute.

– Alla accepterar inte att demokrati och mötesfrihet gäller alla i det här landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.