Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andra gången som The Beatles besökte Sverige var Larsåke och fotograferade dem. Hör honom berätta i klippet. Foto: David Fiedler/SVT

Larsåkes bilder låg på vinden i decennier – blev utställning på Örebro slott

Uppdaterad
Publicerad

Det tog tre år för fotografen Larsåke Thuresson att skanna in de cirka 65 000 bilder han tagit av både svenska och internationella artister under 60- och 70-talet. På lördag öppnar en utställning på Örebro slott med 200 utvalda fotografier.

The Beatles och Rolling Stones, Janis Joplin och Bob Dylan. Och så en drös svenska artister som Abba, Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk. Det är något av innehållet i utställningen som under sommaren visats på Liljevalchs i Stockholm.

Nu tar utställningen plats på Örebro slott där den visas till den 4 februari nästa år. På slottet är utställningen uppdelad i flera rum som är kategoriserade efter musikgenre eller grupper så som utländsk pop, trubadurer och det finns även ett ABBA-rum.

Lättare att komma nära förr

Förr var det lättare att komma nära stora kändisar och kunna umgås med dem innan världen accepterade deras nytänkande musik och livstil, menar Larsåke Thuresson.

– På den tiden var de inte så stora artister som de är idag. Nu är de ikoner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.