Arbetet mot bidragsfusk stärks i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka välfärdsbrott fördjupas nu samarbetet mellan flera kommunala nämnder för att få bättre koll på utbetalningen av försörjningsstöd.

Om elever till exempel inte dyker upp vid terminsstart samtidigt som familjen fortsätter att få ekonomiskt bistånd från kommunen, gäller det att informationen når rätt instans. När skolan ser tecken på att familjer sätter i system att plocka ut bidrag måste informationen fram.

– Jag vill se att våra resurser går till personal och inte till personer som till exempel inte längre befinner sig i landet eller på annat sätt bedrar systemet, säger Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i ett uttalande.

Beslut i slutet av maj

Utbildningsdirektören i Linköping får därför i uppdrag att undersöka hur samarbetet mellan barn- och ungdomsnämnden och arbetsmarknadsnämnden kan fördjupas.

Uppdraget ska återrapporteras i september 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.