Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasiedirektör Anneli Schwartz har beslutat om flera åtgärder för att hindra att misstänkta antisemitiska hatbrott på skolorna inte polisanmälas. Foto: SVT

Malmöskola polisanmälde inte antisemitiska hatbrott – sätter in åtgärdsprogram

Publicerad

Elever vid en gymnasieskola i Malmö gjorde Hitlerhälsning och sa att alla judar borde dö. Skolan polisanmälde de misstänkta brotten först efter att tidningen Sydsvenskan uppmärksammat händelsen.

– Vid den här typen av hatbrott ska det polisanmälas, säger gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör Anneli Schwartz, som säger att hon själv tog initiativ till polisanmälan så fort hon fick kännedom om händelsen med elever från Universitetsholmens gymnasium.

Sydsvenskan har berättat om händelsen där elever som nu föranlett polisanmälan.

Anneli Schwartz beslutade på onsdagen om en rad åtgärder för att förhindra att något liknande ska hända igen.

Rektorer ska få stöd

Rapporteringssystemet ska ändras så att händelser på skolorna kopplade till kriget mellan Israel och Hamas ska gå direkt till högsta gymnasieledningen.

Rektorn för Borgarskolan, som har stor erfarenhet av att jobba mot antisemitism, ska få ett utökad uppdrag att stödja andra skolors rektorer.

Rektorerna ska få stöd av juridisk expertis för att kunna avgöra när brott ska polisanmälas.

Hågkomstresor om Förintelsen ska ska utökas till nyckelpersoner inom förvaltningen och ledande politiker.

Förvaltningskontorets personal ska få kompetensutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.