Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det guldgula Skåne från ovan – rapsen verkar trivas bra i år. Foto: SVT

Raps i stora lass – se ett gyllene Skåne från ovan

Publicerad

Lagom mycket regn, bra skördeväder och fria från insektsangrepp – det önskar rapsen för att ge en bra skörd. I år ser det ut att kunna bli ett bättre skördeår än i fjol.

Från marken ser man rapsen i sin absoluta prydnad i full blom men ovanifrån kan man se kala fläckar på några av rapsfälten i Skåne. Ojämnheten beror på att det kan finnas svackor i åkern och att det ansamlats vatten som skadar rötterna. Men hoppet kvarstår för att det ska bli en normal skörd i år.

– Detta år ser väldigt mycket bättre ut än i fjol som var ett bedrövligt år för växtodlarna, säger, Anneli Kihlstrand, VD på Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

Fjolårets raps tog mycket stryk av vintern och gav den sämsta skörden sedan 2018. Mycket av skörden blev av dålig kvalitet och fick bli foder eller bränsle.

Regn i början och sol på slutet – om rapsen får bestämma

I år har det funnits god tillgång på vatten och näring, men det är inte klart förrän det är klart. Vid skördeperioden behövs sol. Dåligt skördeväder är för mycket regn, hagel och vind. Förhoppningarna om en god skörd tror Anneli Kihlstrand kan ge ringar på vattnet.

– Lantbrukare kommer nog vara sugna på att satsa på att så ny raps i augusti, säger hon.

Sämre skörd norrut

Norrut ser rapsbilden lite annorlunda ut. I Mellansverige saknar man sina gula rapsfält då augustiregnet 2023 gjorde det svårt att så höstrapsen.

Priset på rapsolja kommer inte att påverkas av prognoserna.

– De får bra betalt för rapsen. Jag gläds ofantligt åt att lantbrukarna får betalt för sitt slit och sin skörd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.