Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjänstemännen menar att ett utskott inte skulle göra nämnden mer effektiv – däremot skapa långa ledtider och kosta mer pengar. I klippet ovan intervjuas vice ordförande Göran Johansson (S) inför att beslutet skulle fattas på fredagsförmiddagen. Foto: Otilia Bogen, SVT

Inga nya arvoden – politikerna röstade nej till ny organisation i nämnd i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt utskott med nya arvoden till följd – det var ett förslag som lades fram av ordföranden i valberedningen i Eskilstuna. Men tjänstemännen varnade för att omorganisationen inte skulle innebära några effektivitetsvinster – bara ökade kostnader.

På fredagsförmiddagen bestämde sig en enig nämnd till slut att rösta ner förslaget.

Valnämnden i en kommun har till ansvar att planera för och genomföra val. Det är en relativt liten nämnd som sällan behöver fatta särskilt många beslut.

Det är nämndens ordförande Kjell Dahlén (M) som tidigare under våren lagt förslaget om att införa ett arbetsutskott som ska förbereda ärenden inför nämndens möten. Förslaget lades på ett tidigare möte, men återremitterades efter att flera ledamöter ansett att de ville ha mer information.

– Vi ville prova om det finns belägg eller behov av ett arbetsutskott, säger Kjell Dahlén som även själv såg nyttan med att ärendet utreddes bättre.

Fördelen med ett arbetsutskott är att fler ledamöter kan vara med och styra vilka ämnen som tas upp på nämndens möten, en uppgift som i nuläget sköts av ordföranden och ingår i dennes arvode.

Sparkrav på anställda

Med ett nytt arbetsutskott skulle ordföranden och en handfull ledamöter till få ytterligare arvoden. Kostnaderna för arvoden öka med upp till 36 000 kronor om året, enligt det beslutsunderlag som nu tagits fram. Beslutsprocessen skulle bli längre. Därtill måste tjänstemännen lägga tid och resurser på att sköta det administrativa, kostnader som är mer svåra att uppskatta i förväg.

Samtidigt råder det spartider och kommunchefen Tommy Malm har manat alla kommunanställda till sparsamhet. Det dras in på alla utgifter, även fika på interna möten.

På fredagsförmiddagen stod det till slut klart att det inte blir något arbetsutskott.

– Nämnden var enig. Vi kom fram till att det nuvarande systemet fungerar tillräckligt bra. Vi har sällan några partipolitiska frågor att ta hänsyn till, säger ordförande Kjell Dahlén (M).

Inför mötet berättade valnämndens vice ordförande, socialdemokraten Göran Johansson om syftet med förslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.