Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Strömmer (M) om gårdagens skjutning: ”Ännu ett brutalt uttryck för en hänsynslös brottslighet” Foto: SVT

Kristersson om dödsskjutningen i Skärholmen: ”Fasansfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningen i Skärholmen, där en man i 40-årsåldern sköts och dog efter att ha konfronterade ett ungdomsgäng, har väckt starka reaktionerna från politiker.

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver till SVT att hans tankar är hos offret och att människor med våldskapital ska inte tillåtas skrämma hederliga medborgare.

”Gängen med sin totala hänsynslöshet kommer inte sluta förrän vi har stoppat dem. I det arbetet lägger jag och regeringen vår fulla kraft, och vi kommer gå så långt som det krävs för att stoppa dem. Ingenting är viktigare än att få ett slut på det vansinniga våldet.”, skriver statsministern.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Under eftermiddagen meddelade Kristersson att han kommer besöka Skärholmen under torsdagskvällen.

”Vi kommer aldrig ge upp. Vi kommer vinna över gängen”, skriver han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Socialdemokraternas rättstalesperson Ardalan Shekarabi om dödsskjutningen: ”Vi måste se det här som en brutal signal” Foto: Midhat Poturovic

Andersson (S): Ord räcker inte till

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skriver på X att ”gräns efter gräns passeras i gängvåldet”

”Uppgifterna som tyder på att en pappa skjutits ihjäl, när han markerat mot ett gäng i Skärholmen är fruktansvärda.”

Även Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok skriver på X att uppgifterna från Skärholmen är förkrossande. Och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver i ett inlägg på Instagram att:

”Det värdelösa våldet måste få ett slut. Den här regeringen har som högsta prioritet att återta tryggheten.”

SD: Dags att Sverige förklarar krig mot gängen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver på X att det är ”dags att Sverige förklarar fullt krig” mot gängen efter händelsen.

”En tolvåring får se sin pappa bli skjuten i huvudet för att han står upp mot ett stökigt gäng. Politiskt är jag och Sverigedemokraterna beredda att göra precis allt för att det som hände i Skärholmen inte ska hända igen.

(...)Det duger inte att rapa floskler, det är dags att Sverige förklarar fullt krig mot varje enskild individ i dessa kriminella gäng”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Mer i ämnet