Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jan och Thord samlar skräp i Årike Fyris naturreservat och hör hur kommunens arbetsledare reagerar på nedskräpningen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Här tar Jan och Thord tag i skräpkrisen i naturreservatet – rensar Fyrisån från avfall

Uppdaterad
Publicerad

Kanyler, sprayflaskor och snusdosor. I naturreservatet Årike Fyris i Uppsala har Jan Burman och Thord Norberg samlat in stora mängder skräp. Nu vill de att kommunen åtgärdar problemet.

– Inte värdigt ett naturreservat, säger Jan Burman.

Söder om stadskärnan i Uppsala ligger Årike Fyris. Ett naturreservat som lockar många Uppsalabor, men även fågelskådare från hela Sverige. Här brukar Jan Burman vistas.

En dag när han spanade efter kungsfiskare fastnade hans öga på något helt annat.

– Det låg mängder med skräp i vattnet och på land. Jag såg två gäddor som försökte leka i soppan av snusdosor, flaskor och tändare. Naturreservatet har blivit ett skräpreservat med sopor överallt, säger Jan Burman.

Tillsammans med Thord Nordberg köpte de påsar och skräpplockare. Några dagar senare hade de samlat in 8–9 kubikmeter, en volym motsvarande 50 badkar, eller 8 400 liter, längs med en sträcka på några hundra meter.

Vad har kommunen sagt?

– Kommunen visade svalt intresse när vi kontaktade dem, så då började vi på egen hand. Årike Fyris är ett att få naturområden i Uppsala och det borde skötas bättre, säger Thord Nordberg.

Just nu är det ju häckningsperiod i naturen, hur mycket hänsyn har ni tagit till det?

– Vi har haft skyndat på städningen just för att bli klara innan häckningsperioden. De senaste veckorna har vi hållit oss vid strandkanten och undvikit resten av reservatet, säger Jan Burman.

Kommunen lovar bättring

Under 2018 blev Årike Fyris ett naturreservat. Marken ägs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), men det är Uppsala kommun som ansvarar för förvaltningen.

– Vi visste inte att det var såhär mycket skräp där. Det visar på att vi har brustit i arbetet och därför måste vi se över rutinerna för att det inte ska ske igen, säger Julian Bellenox, arbetsledare på Uppsala kommun.

I klippet: Se när Jan och Thord samlar skräp i Årike Fyris naturreservat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.