Foto: TT

Allt fler inbrott under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en stor ökning av bostadsinbrott i länet sommartid. Antalet anmälningar om inbrott och inbrottsförsök ökar med 40 procent på fyra år i polisregion Bergslagen och enligt polisen beror det till stor del på utländska ligor.

– De har nått stor framgång, säger kriminalinspektör Fabian Wallerström.

Nyligen släppte polisens nationella operativa avdelning, NOA, en rapport där man bland annat kunde konstatera att inbrott som man tror begåtts av utländska ligor har eskalerat de senaste åren. Det är något man märker av även i Värmland.

– De vet vad de ska göra och är ganska duktiga på det de gör. De förrekar ganska rejält, säger kriminalinspektör Fabian Wallerström

Bara sju procent klaras upp

Man kan också se att inbrotten i allt större utsträckning begås sommartid. 2013 var det oktober, november och december som flest inbrott skedde. Förra året var det februari, juni och juli.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot inbrott

Exakt hur stor del av inbrotten som begås av utländska ligor går inte att säga. I polisregion Bergslagen, där Värmland ingår, klaras knappt sju procent av alla inbrott upp. Men det NOA slår fast är att inbrott av den här typen kommer att öka.

– Sverige är ju ett välfärdsland och det finns mycket för dem här. Når de den framgång de gjort hittills så tror jag också att det kommer att öka, säger Fabian Wallerström.

Måste bli bättre

Enligt NOA:s rapport måste också hela rättsväsendet bli bättre på att bekämpa den här typen av brottslighet. Som ett steg i det ledet tillsattes nyligen en grupp inom Värmlandspolisen som enbart jobbar med inbrott.

LÄS MER: Utländska stöldligorna blir allt fler i Sverige

– Det gör framför allt att vi kan arbeta både administrativt och operativt. Vi kan arbeta mer händelsestyrt efter tips som kommer in, där är ju tidsaspekten väldigt viktig och vi kan omedelbart vidta åtgärder, säger kriminalinspektör Fabian Wallerström.

Kommer ni att kunna bekämpa den här typen av brottslighet?

– Det är jag helt övertygad om.

Fakta: Inbrott i bostad + inbrottsförsök i bostad i polisregion Bergslagen:

2013: 1230 st. Topp 3 månader: November, december, oktober. Sommarmånaderna: 287 st

2014: 1531 st. Topp 3 månader: Augusti, december, mars. Sommarmånaderna: 395 st

2015: 1362 st. Topp 3 månader: December, novermber, juli. Sommarmånaderna: 355 st

2016: 1394 st. Topp 3 månader: Februari, juni, juli. Sommarmånaderna: 406 st

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.