Nu ska dammarna i Stångån söder om Sundsvall rivas

Publicerad

Sundsvalls kommun har nu fått klartecken från mark- och miljödomstolen i Östersund att riva dammar i Stångåns nedre del. Från Skrängstasjön till mynningen som är i Ljungans nedre del i Njurunda söder om Sundsvall. Vilket möjliggör för kommunen att återställa ån i ett mer ursprungligt skick.

– Syftet är att öppna upp Stångån och förbättra vandringsmöjligheterna för havsöring, ål och nejonöga. Men  även andra vattenlevande organismer kommer gynnas av det här, säger Jens Löfgren som är biolog på Sundsvalls kommun.

Redan för tjugo år sen försökte Sundsvalls kommun i samband med en vattendom få tillstånd att återställ ån. Nu blev det ett nytt läge när Trafikverket byggde nya järnvägsbroar över Ljungan och Stångån och Stångå Kraftverk kunde lösas in.

– Turbinhuset stod i vägen för brobygget över Stångån så kommunen kunde köpa in fastigheten för en krona, säger Ronnie Nordström som är biolog på Sundsvalls kommun.

Kontakten med havet viktigt

– Nu tar vi första steget för att öppna upp ån. Det är en fantastisk å i grunden. Det är det största biflödet nedanför Viforsen i Ljungan. Kontakten med havet och havsvandrande fisk är otroligt viktigt, säger kommunbiologen Ronnie Nordström.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.