Arizonas guvernör Katie Hobbs undertecknar upphävandet av det nästan totala abortförbudet från 1864. Foto: AP

Arizona har skrotat 160 år gammal abortlag

Uppdaterad
Publicerad

Arizona har officiellt skrotat delstatens 160 år gamla och mycket strikta abortlag.

Enligt guvernören Katie Hobbs är avskaffandet ett första steg mot att stärka kvinnors rättigheter i delstaten.

Med hjälp av stöd från två republikaner röstade Arizonas senat i onsdags för att avskaffa delstatens abortlag från 1864. Beslutet har nu undertecknats av delstatens demokratiska guvernör Katie Hobbs.

– Jag har hört läkare som var osäkra på om de skulle hamna i en fängelsecell för att de bara gjorde sitt jobb, och kvinnor som berättat för mig att de tvekade inför att bilda familj här i Arizona, sade Hobbs vid tillfället, flankerad av partivänner.

– De plågsamma samtalen förklarar varför jag var hela tiden har varit tydlig, väldigt tydlig: Det här förbudet måste upphävas, sade Hobbs.

Avskaffandet innebär att en lag från 2022, som tillåter abort fram till den femtonde graviditetsveckan, kommer att gälla som ny abortlag i delstaten.

Den nygamla lagen väntas träda i kraft inom 90 dagar.

Det var i april som Högsta domstolen i delstaten Arizona gav sitt godkännande till den kontroversiella lagen från 1864. Beslutet möjliggjordes sedan USA:s högsta domstol 2022 rivit upp beslutet ”Roe mot Wade” från 1973, som säkrade aborträtten nationellt i USA.

Enligt den gamla lagen är abort endast tillåtet om kvinnans liv är i fara, och inga undantag ges vid varken våldtäkt eller incest. Straffet för brott mot lagen är mellan två och fem års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.