Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiotusentals demonstranter ockuperar Tbilisis gator i protest mot lagförslaget. Foto: Reuters

EU och USA uppmanar Georgien att stoppa omstridda lagförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstranter ockuperar Tbilisis gator i protest mot det lagförslag som debatteras inom Georgiens parlament om ”utländska agenter”.

Nu har EU och USA fördömt lagstiftningen – som hotar att ”kväva oliktänkande och yttrandefriheten”.

I flera dagar har demonstrationerna rasat i Georgiens huvudstad mot lagförslaget som syftar till att kunna stämpla organisationer som ”utländska agenter” om mer än 20 procent av deras finansiering kommer från andra länder.

Lagen, som anklagas av motståndarna för att vara inspirerat av rysk politik – har gått igenom två av tre steg i parlamentsprocessen. Något som har skapat oro i både Washington och Bryssel över Georgiens demokratiska utveckling.

– Vi är djupt oroade över den här lagstiftningen – vad den skulle kunna göra när det gäller att kväva oliktänkande och yttrandefrihet, sa Vita husets John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd i ett uttalande på torsdagen.

Försvårar anslutning till EU

Gert Jan Koopman, högste ansvarig för EU:s grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar, upprepade på torsdagen en varning från EU om att lagförslaget skulle äventyra Georgiens chanser att bli medlem i unionen.

– Som lagen ser ut är den oacceptabel och kommer skapa allvarliga hinder på anslutningsvägen till EU, sa han på en presskonferens i Tbilisi.

Inget gehör från regeringen

Landets regering – som lade fram en liknande lag förra året, för att sedan dra tillbaka den efter starka protester – har inte visat några tecken på att vika sig ännu en gång.

Dock har parlamentariska debatter på torsdagen ställts in, efter vad tjänstemän kallade en ”attack” mot den lagstiftande församlingen.

Mer om vad lagen och demonstrationerna kring den i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.